Μενού
  • Α-
  • Α+

Προειδοποίηση για βόμβα έλαβαν τα μέλη του αεροπλάνου της Ryanair από τον πύργο ελέγχου του Μινσκ σύμφωνα με τις ηχογραφημένες συνομιλίες. Συγκεκριμένα οι λευκορωσικές αρχές είπαν στον πιλότο ότι υπάρχει βόμβα μέσα στο αεροσκάφος. 

Διαβάστε ακόμη: Λευκορωσία: Τι δείχνουν οι έρευνες για το κατασκοπευτικό «θρίλερ» με την αεροπειρατεία – Ο ρόλος του Έλληνα επιβάτη

«Έχουμε πληροφορίες από τις ειδικές υπηρεσίες που λένε πως μια βόμβα βρίσκεται στο αεροπλάνο και πρόκειται να ενεργοποιηθεί πάνω από το Βίλνιους» είπε χαρακτηριστικά ο πύργος ελέγχου του Μινσκ. Αμέσως μετά ακολουθεί η απάντηση του πιλότου ο οποίος ζητά από τον πύργο να επαναλάβει. Στη συνέχεια ο ελεγκτής ενημερώνει ότι η προειδοποίηση ήρθε μέσω mail. Σε μια ακόμη ανακοίνωση του το λευκορώσικο υπουργείο Μεταφορών, ανέφερε και πάλι σήμερα ότι πρόκειται για ένα email στο οποίο αναφέρεται πως προέρχεται από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Η συνομιλία αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα από το λυκορώσικο υπουργείο Μεταφορών και καταδεικνύει πως ο πύργος ελέγχου ήταν αυτός που συνέστησε επίμονα να προσγειωθεί το αεροπλάνο στο Μινσκ.

Ένας Έλληνας κατέβηκε από την πτήση της Ryanair στο Μινσκ 

Ηυπόθεση της κρατικής αεροπειρατείας, όπως χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, έχει δημιουργήσει μία σειρά από ερωτήματα, τα οποία ενισχύονται τόσο από τις δηλώσεις περί «πρακτόρων της KGB» όσο και από το γεγονός πως τρεις άνθρωποι -ανάμεσά τους κι ένας Έλληνας, ο Ιάσων Ζήσης- παρέμειναν στη Λευκορωσία και δεν συνέχισαν το ταξίδι για το Βίλνιους.

Η πτήση FR 4978 που ξεκίνησε από την Αθήνα με τελικό προορισμό το Βίλνιους, έφτασε εν τέλει στη λιθουανική πόλη, με πέντε ανθρώπους λιγότερους. Κι αν η «απουσία» του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς και της συντρόφου του ήταν γνωστή, τα άλλα τρία άτομα άνοιξαν έναν νέο κύκλο υποθέσεων. Ο Έλληνας -με διπλή υπηκοότητα- Ιάσων Ζήσης, μία γυναίκα ονόματι Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα, και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, επέλεξαν να παραμείνουν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και όχι να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το Βίλνιους. Και οι τρεις ανέφεραν πως ο τελικός τους προορισμός ήταν το Μινσκ, οπότε και ζήτησαν να παραμείνουν στην πόλη παρά να φτάσουν στη Λιθουανία και από εκεί να επιβιβαστούν σε νέα πτήση.

«Ο τελικός μου προορισμός ήταν το Μινσκ για να έρθω στη γυναίκα μου που είναι από εδώ. Έμεινα στο τέλος της ουράς και ζήτησα να παραμείνω» ανέφερε ο Ιάσων Ζήσης, στην Καθημερινή ενώ επιβεβαίωσε πως είδε τον Ρομάν Προτασέβιτς αλλά δεν ήξερε ποιος ήταν.

Επίσης, μιλώντας και στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, επανέλαβε πως επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να ταξιδέψει στη συνέχεια στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για να συναντήσει τη γυναίκα του.  Αντίστοιχες είναι και οι αιτιολογίες των άλλων δύο που παρέμειναν στο Μινσκ και που σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του OPEN ελέγχθηκαν και τα στοιχεία τους είναι πραγματικά. Το παραπάνω ενισχύουν τα πρώτα ευρήματα των ερευνών που καταλήγουν στο συμπέρασμα πως και οι τρεις δεν είναι πράκτορες αλλά απλώς επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ryanair.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA