Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να αλλάξει το τεταμένο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ. Για τον λόγο αυτό, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για το «ξεκίνημα μιας νέας εποχής» στις σχέσεις των δύο χωρών, ενόψει της πρώτης του συνάντησης με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε ακόμη: Μπάιντεν – Ερντογάν: Πώς η σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινίων βαθαίνει το χάσμα στη σχέση τους

«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων το απόγευμα της Τετάρτης (26/5). Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ανώτατα στελέχη περίπου 20 μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, με αντικείμενο συζήτησης επενδύσεις στην Τουρκία. «Οι μηχανισμοί οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας πρέπει να τεθούν σε ισχύ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Καταβάλαμε τη μέγιστη προσπάθεια να μην αφήσουμε την πολιτική να πλήξει το εμπόριο» πρόσθεσε, αναφερόμενους στην ένταση που έχει προκληθεί από μια σειρά από πολιτικά ζητήματα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Άγκυρα, με αποκορύφωμα την αναγνώριση από τις ΗΠΑ, της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

«Στα 13 δισ. οι αμερικανικές επενδύσεις στην Τουρκία»

«Το ύψος των αμερικανικών επενδύσεων στην Τουρκία άγγιξε τα 13 δισεκατομμύρια» τόνισε επιπλέον ο Ερντογάν, που ωστόσο σημείωσε πως, κατά τη γνώμη του, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενεργήσουν με πιο εποικοδομητικό τρόπο αναφορικά με το εμπόριο. Στην Άγκυρα επιθυμούν η τηλεδιάσκεψη να είναι ένα πρελούδιο της συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αποστάσεις κρατάει ο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν τηρεί αποστάσεις από τον Ερντογάν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και μάλιστα η κυβέρνησή του επέκρινε τις επιδόσεις της Άγκυρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δύο ηγέτες είχαν μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία, στις 23 Απριλίου, όταν προγραμματίστηκε η συνάντηση του ΝΑΤΟ και όταν ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι ο Λευκός Οίκος θα χαρακτηρίσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915, μια κίνηση που προκάλεσε την καταδίκη της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διευθυντικών στελεχών, θα συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει μια ομιλία και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Τουρκία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA