Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον γρίφο για τις θρομβώσεις που δημιουργούνται μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca και Johnson & Johnson ισχυρίζονται ότι έλυσαν Γερμανοί ερευνητές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, μία μικρή διόρθωση στη δημιουργία των εμβολίων αδενοϊού είναι αρκετή για να βάλει τέλος στα προβλήματα των θρομβωτικών επεισοδίων. 

Διαβάστε ακόμη: Άγνωστη η ακριβής προέλευσή του - Τι αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής του προγράμματος μίλησε στο OPEN TV και αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τη μία εταιρεία. «Εχουμε αναλύσει τα δεδομένα αυτά στην ακίδα πρωτεΐνης του ίδιου του ιού και η δομή είναι παρόμοια με το αντιγόνο της AstraZeneca. Δεν έχουμε ελέγξει την αλληλουχία του Johnson & Johnson ακόμα, αλλά η τροποποίηση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και στα δύο εμβόλια. Είμαι σε επικοινωνία με την Johnson & Johnson. Με την AstraZeneca δεν έχω επικοινωνία», ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακευτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαίτε, Ρολφ Μάρσαλεκ

Από την πλευρά του ο παθολόγος - κλινικός φαρμακολόγος, Αναστάσιος Σπαντιδέας, επισημαίνει: «Εάν μπορεί με μία τροποποίηση να αποφύγουμε όλο αυτό τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβωεμβολικών επεισοδίων, καταλαβαίνετε ότι είναι ένας σημαντικός παράγοντας». 

Τα δύο τελευταία περιστατικά θρομβώσεων 

Την ίδια στιγμή, δύο νέες υποθέσεις μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ειδικών. Η πρώτη αφορά σε γυναίκα 34 ετών από τη Ζαχάρω Ηλείας, η οποία πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχε εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το νοσοκομείο Πύργου στην εντατική του Τζανείου με εγκεφαλική αιμορραγία. 

Για την 34χρονη στάλθηκε ήδη «κίτρινη κάρτα» στον ΕΟΦ, κάτι που είναι πιθανό να συμβεί και για την περίπτωση ενός 36χρονου άνδρα, ο οποίος πριν από περίπου 10 ημέρες στην Κεφαλονιά και διακομίστηκε την Πέμπτη, 27 Μαΐου, με σημάδια θρόμβωσης στο νοσοκομείο του Ρίου. 

Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου για το εμβόλιο AstraZeneca 

Πάντως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην έκτακτη ενημέρωση για το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέρθηκε στην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα. «Εχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Στη συνέχεια η κυρία Θεοδωρίδου στάθηκε στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, αναφέροντας: «Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια MRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA