Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ επανεκλέχθηκε για τέταρτη θητεία με πάνω από το 95% των ψήφων και θα είναι πρόεδρος της Συρίας και  για τα επόμενα επτά χρόνια.  Νωρίτερα, η συριακή αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές «κακόγουστη φάρσα», ενώ η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ήταν άδικες και ανελεύθερες. 

Ο Μπασάρ αλ Ασαντ ανέλαβε την εξουσία το 2000, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Χαφέζ αλ Ασαντ, κυρίαρχου της Συρίας για πάνω από 30 χρόνια. Παρότι ο αιματηρός εμφύλιος έμοιασε να απειλεί την κυριαρχία του, κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία χάρη στη βοήθεια που έλαβε από το Ιράν και τη Ρωσία. Τη χθεσινή ημέρα της κάλπης χιλιάδες ψηφοφόροι κατέλαβαν τους δρόμους της Δαμασκού από νωρίς το πρωί, κρατώντας τεράστια πορτρέτα του προέδρου Ασαντ και πανό με συνθήματα που εκθείαζαν τα επιτεύγματά του. 

Δεν διεξήχθησαν εκλογές στη βορειοανατολική Συρία, που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, ούτε στο Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA