Μενού
  • Α-
  • Α+

Το 1953 πεθαίνει ο Ιωσήφ Στάλιν, οι πρώτοι άνθρωποι πατούν την κορυφή του Έβερεστ, κυκλοφορεί η πρώτη Chevrolet Corvette, ο Τζον Κένεντι παντρεύεται την Ζακλίν Μπουβιέ, ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ ολοκληρώνει το μυθιστόρημά του «Λολίτα» και Το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

Διαβάστε ακόμα: Σαν σήμερα 1η Ιουνίου: Έρχεται στη ζωή η Νόρμα Τζιν Μόρτενσον - Ο κόσμος τη λάτρεψε ως Μέριλιν Μονρόε

Γεγονότα χαμένα στην αχλή του χρόνου για κάποιους, αλλά πόσο «πρόσφατα» για τη βασίλισσα Ελισσάβετ που έχει πει πως θυμάται σαν να είναι χθες την ημέρα της στέψης της. Και ναι, μια μέρα σαν σήμερα, 2 Ιουνίου του 1953, η Ελισσάβετ στέφεται βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων εδαφών και επικεφαλής της Κοινοπολιτείας των Εθνών. 

Από τότε έχουν χυθεί 68 χρόνια στις μυλόπετρες των καιρών και η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης του κόσμου, ξεπερνώντας αρκετά τα 63 χρόνια της βασιλείας της Βικτώριας! 

Λουλούδια μαζεμένα από το Μεγάλο Νησί

Η στέψη είχε γίνει στο  Αβαείο του Γουέστμινστερ. Η ανθοδέσμη της Στέψης ήταν ένας συνδυασμός λουλουδιών από όλα τα μέρη της Μεγάλης Βρετανίας: ορχιδέες και κρίνα από την Αγγλία, γιασεμιά από τη Σκωτία, ορχιδέες από την Ουαλία και γαρίφαλα από τη Βόρεια Ιρλανδία και το νησί Μαν.

Το φόρεμα της βασίλισσας ήταν σχεδιασμένο από τον Βρετανό σχεδιαστή μόδας Norman Hartnell και ήταν ραμμένο από λευκό σατέν, κεντημένο με τα εμβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας με χρυσό και ασημένιο νήμα.

Η τελετή στέψης άρχισε στις 11.15 και διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες. 

Συνολικά 8.251 προσκεκλημένοι παρευρέθηκαν στην τελετή. Κάποιοι παρακολουθούσαν την τέταρτη στέψη στη ζωή τους. Η πριγκίπισσα Μαρία Λουίζ για παράδειγμα (εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας) είχε επίσης παρακολουθήσει τη στέψη του Βασιλιά Εδουάρδου Ζ’ (1902), του Βασιλιά Γεωργίου Ε’ (1911) και του Γεωργίου ΣΤ’ (1937).

https://www.youtube.com/watch?v=inKSvLk7kiI

Πρώτη ζωντανή μετάδοση στη Μεγάλη Βρετανία

Η ζωντανή τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψη της στέψης από το BBC ήταν επανάσταση στην ιστορία της δημοσιογραφίας στην Αγγλία: Ήταν η πρώτη ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση στη Βρετανία! 32 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησαν την τελετή από την τηλεόραση και  εκατομμύρια την άκουσαν από το ραδιόφωνο. 

Περισσότεροι από 2.000 δημοσιογράφοι κάλυψαν το γεγονός κι ανάμεσά τους η Ζακλίν Μπουβιέ λίγους μήνες πριν παντρευτεί τον Τζον Κένεντι, η οποία εργαζόταν εκείνη την εποχή στους Washington Times-Herald.

Και η βασίλισσα Ελισάβετ η Β', στα 95 χρόνια της, παρά τα σενάρια και τις φήμες που την ήθελαν να παραιτείται, ζει και βασιλεύει και κοιμάται πια συντροφιά με τις αναμνήσεις ενός παραμυθιού, που καιρό τώρα έχει χάσει την μαγεία του...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA