Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένας πελώριος αστεροειδής αναμένεται να κινηθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα σχετικά κοντά στη Γησήμερα, Τρίτη (1/6), όπως αναφέρει το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής αποκαλείται 2021 KT1, έχει μέγεθος περίπου 183 μέτρα (δηλαδή περίπου όσο ο Ολυμπιακός Πύργος της Νέας Υόρκης και η Διαστημική Βελόνα του Σιάτλ).

Διαβάστε ακόμη: NASA: Φωτογραφίες από σύννεφα στον πλανήτη Άρη κατέγραψε το Curiosity

Σύμφωνα με το USA Today, η NASA κατατάσσει τον συγκεκριμένο αστεροειδή ως ένα «δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο» επειδή ξεπερνάει σε μέγεθος τα 150 μέτρα και βρίσκεται σε τροχιά 7,4 χιλιόμετρα από τη Γη. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο εργαστήριο, το οποίο παρακολουθεί αντικείμενα, τα οποία κινούνται  στην τροχιά του πλανήτη μας, ο αστεροειδής πρόκειται να περάσει κοντά από τη Γη με ταχύτητα περίπου 64.400 χλμ./ώρα.  Η NASA εξακολουθεί να παρακολουθεί τον συγκεκριμένο αστεροειδή, παρόλο που δεν αναμένεται να χτυπήσει τον πλανήτη μας.

Φυσικά αυτός δεν είναι ο πρώτος ο αστεροειδής που πλησιάζει τη Γη. Τον Απρίλιο ένας άλλος αστεροειδής, ονόματι 2021 GW4 , έφτασε σε απόσταση 19.312 χιλιομέτρων από την επιφάνεια, ενώ κινούνταν με 30.094 χλμ./ώρα. Σύμφωνα με τον αστρονόμο, Τζινλούκα Μάσι, δημιουργό του πρότζεκτ «Εικονικό Τηλεσκόπιο», επρόκειτο για «μία εξαιρετικά κοντινή συνάντηση»

Από χθες, Δευτέρα μέχρι και αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να περάσουν από τη Γη άλλοι 4 μικροί αστεροειδείς που έχουν το μέγεθος ενός αεροπλάνου ή ενός σπιτιού, ωστόσο κανένας από αυτούς δεν θεωρείται ως δυνητικά επικίνδυνος. Η NASA ορίζει τον αστεροειδή σαν «τα βραχώδη θραύσματα που έχουν παραμείνει από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια». Το συγκεκριμένο διαστημικό φαινόμενο συνήθως βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις παρεκκλίνει από αυτή την πορεία εξαιτίας της βαρυτικής έλξης των πλανητών.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη των πλανητών θα μπορούσε να έχει τις ρίζες του σε συγκρούσεις αντικειμένων, όπως κομήτες και αστεροειδείς κοντά στη Γη. Μία θεωρία υποστηρίζει ότι σε ένα τέτοιο φαινόμενο οφείλεται και η εξαφάνιση των δεινοσαύρων από τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Παρόλο που η Γη δεν έχει δεχθεί κάποιο ισχυρό χτύπημα από αστεροειδή εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το τμήμα «Πλανητικής Άμυνας» της NASA, μικροί αστεροειδείς, περνάνε αρκετές φορές κάθε μήνα ανάμεσα στην τροχιά της Γης και της Σελήνης. Οι μετεωρίτες, οι οποίοι είναι κομμάτια των αστεροειδών και έχουν μέγεθος μικρότερο από ένα μέτρο μπορούν να εισχωρήσουν στην ατμόσφαιρα της Γης και να εκραγούν, δημιουργώντας μία φωτεινή καταιγίδα μετεωριτών, την οποία οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθήσουν από τα μπαλκόνια τους.

Η NASA μελετάει τους τρόπους με τους οποίους μπορούν ν’ αποφευχθούν τα χτυπήματα από αστεροειδείς σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς θ’ αποτελέσει τεράστια απειλή. Μία από αυτές τις τεχνικές ονομάζεται «ρυμουλκό βαρύτητας» και περιλαμβάνει ένα αεροσκάφος, το οποίο χρησιμοποιεί αμοιβαία έλξη από ένα δορυφόρο για να αλλάξει την πορεία του αστεροειδή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA