Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τουρκία - Θάλασσα του Μαρμαρά: Στρώμα από γλίτσα απειλεί τη θαλάσσια ζωή - Συναγερμός για τη ρύπανση

«Καμπανάκι» χτυπούν οι επιστήμονες στην Τουρκία λόγω ενός λευκού – γκρίζου στρώματος «γλίτσας» που απλώθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Θάλασσα του Μαρμαρά και απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Ρύπανση στη Θάλασσα του Μαρμαρά (Πηγή: Getty Images)
Ρύπανση στη Θάλασσα του Μαρμαρά (Πηγή: Getty Images)

Προβληματισμό προκαλεί στον επιστημονικό κόσμο της Τουρκίας, ένα πέπλο «γλίτσας» που απλώνεται τις τελευταίες ημέρες πάνω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Το φαινόμενο εμφανίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο και τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Erol Kesici, επιστήμονας της θαλάσσιας ζωής, τόνισε οτι δεν πρόκειται για «φυσικό φαινόμενο, αλλά για ρύπανση που προκαλείται από τον άνθρωπο» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση απορρύπανση. Ο κ. Kesici είπε ότι η Θάλασσα του Μαρμαρά τείνει να γίνει «Νεκρά Θάλασσα». Οι αποικίες φυκιών εξαπλώνονται στο Μαρμαρά και στο Αιγαίο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Τόνισε δε ότι ο κύριος λόγος της εικόνας αυτής είναι ότι καθημερινά ρίπτονται γεωργικά, βιομηχανικά και οικιακά απόβλητα μέσα στη θάλασσα. Μάλιστα κάποιοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τον Μαρμαρά «δεξαμενή σήψης». Οπως λένε, είναι πλέον πολύ χαμηλά τα επίπεδα οξυγόνου μέσα στη θάλασσα. Αυτή η «βλέννα» σύμφωνα με τους ειδικούς, καταστρέφει τη θαλάσσια ζωή στον πυθμένα. Παρά την επείγουσα κατάσταση πάντως, δεν ειναι εύκολο να βρεθεί λύση, τουλάχιστον όχι μόνιμη.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#ρύπανση #Τουρκία