Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συζήτηση για τον κορονοϊό έχει γίνει και πάλι επίκαιρη έπειτα από όσα αποκάλυψε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, για τη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ με 600.000 δολάρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλλουν τον άνθρωπο. Έπειτα από τη «βόμβα» Φάουτσι, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να υποβάλλουν έκθεση για την προέλευση του κορονοϊού σε διάστημα 90 ημερών. 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Τι προβλέπουν τα μαθηματικά μοντέλα για το μέλλον του

Και εκεί λοιπόν που η έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού παραμένει σε εξέλιξη και η συζήτηση έχει ήδη «φουντώσει», ο Άντονι Φάουτσι ρίχνει λάδι στη φωτιά, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να διέρρευσε από εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας τον Δεκέμβριο του 2019.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν» είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Φάουτσι, μιλώντας στο δίκτυο MSNBC. «Προσπαθούσαμε να ανταλλάξουμε σωστές πληροφορίες και σωστά δεδομένα. Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό είναι πως η επιστήμη αποτελεί μια δυναμική διαδικασία» εξήγησε.

Τραμπ: Τώρα όλοι λένε ότι είχα δίκιο

Δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο το ζήτημα που έχει προκύψει με την προέλευση του κορονοϊού ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Άντονι Φάουτσι, μέσω δηλώσεων που έστειλε στα ΜΜΕ, αφού το Twitter έχει μπλοκάρει τον λογαριασμό του.

«Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τον Δρ Φάουτσι. Η χρηματοδότηση της Γουχάν από τις ΗΠΑ ξεκίνησε ανόητα από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014, αλλά τελείωσε υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Όταν το άκουσα, είπα αμέσως ''όχι''. Τι γνώριζε ο Δρ Φάουτσι σχετικά με την έρευνα ''gain of function'' και από πότε το γνώριζε;» είπε αφήνοντας αιχμές κατά του επιδημιολόγου.

«Τώρα όλοι, ακόμη και ο λεγόμενος "εχθρός", αρχίζουν να λένε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε δίκιο για τον ιό της Κίνας, ο οποίος προέρχεται από το εργαστήριο της Ουχάν. Η αλληλογραφία μεταξύ του Δόκτωρα Φάουτσι και της Κίνας αποτελεί ισχυρή απόδειξη για να την αγνοήσει ο καθένας. Η Κίνα πρέπει να πληρώσει δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια στην Αμερική και στον κόσμο, για τον θάνατο και την καταστροφή που προκάλεσαν» κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα δύο σενάρια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για την προέλευση του κορονοϊού

Σε δύο «επικρατέστερα σενάρια» για την προέλευση του κορονοϊού έχουν καταλήξει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ωστόσο δεν ξέρουν τι ακριβώς συνέβη κατά την έναρξη της πανδημίας.

Η επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, είχε πει στον απόηχο της εντολής Μπάιντεν, ότι η ακριβής προέλευση του κορονοϊού παραμένει επί του παρόντος άγνωστη, κάνοντας λόγο για δύο επικρατέστερα σενάρια.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο κορονοϊός ξεκίνησε από τα ζώα και μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω ενός ξενιστή. Το δεύτερο σενάριο θέλει τον κορονοϊό να ξεπήδησε από κάποιο εργαστήριο και να έγινε η διασπορά στους ανθρώπους. 

«Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ακριβώς πού, πότε ή πώς μεταδόθηκε αρχικά ο ιός COVID-19, αλλά έχει καταλήξει σε δύο πιθανά σενάρια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA