Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ, η United σχεδιάζει μέχρι το τέλος της δεκαετίας να επαναφέρει τις υπερηχητικές υπερατλαντικές πτήσεις. Οι United Airlines έχουν συμφωνήσει υπό όρους ν’ αγοράσουν δύο αεροσκάφη τα οποία θα είναι ικανά να πετάξουν με ταχύτητες 1,7 Μαχ, δηλαδή δύο φορές πιο γρήγορα από τα σύγχρονα επιβατικά αεροπλάνα.

Διαβάστε ακόμη: ΝΟΤΑΜ: «Σφραγίζεται» ο ελληνικός εναέριος χώρος για αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας

Η εταιρία είναι έτοιμη ν’ αγοράσει 15 επιβατικά αεροσκάφη «Overture» από την αμερικανική εταιρία «Boom Supersonic», μόλις «ικανοποιήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να είναι βιώσιμα». Κάτι τέτοιο θα μείωνε τον χρόνο πτήσης στο μισό και για παράδειγμα ένα ταξίδι από το Λονδίνο με προορισμό το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ θα διαρκούσε 3μιση ώρες.

Το ρεκόρ και η τελευταία πτήση του Concorde

Αυτή τη στιγμή το ταξίδι ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο τοποθεσίες διαρκεί περίπου επτά ώρες. Το ρεκόρ της πιο γρήγορης εμπορικής πτήσης από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο είναι 2 ώρες 52 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα και το δημιούργησε το υπερηχητικό αεροπλάνο Concorde το 1996. Το Concorde αποσύρθηκε τον Οκτώβριο του 2003, καθώς η British Airways και η Air France, παρατήρησαν μία πτώση στη ζήτηση και μία αύξηση στο κόστος συντήρησης.

Η τελευταία πτήση του Concorde απογειώθηκε τρία χρόνια αφότου η πτήση Concorde 4590 της Air France προσέκρουσε σε ένα ξενοδοχείο στο Παρίσι, λίγο μετά την απογείωση της στοιχίζοντας τη ζωή στα 109 άτομα που επέβαιναν στο αεροπλάνο και σε ακόμα 4 ανθρώπων που βρίσκονταν στο έδαφος.

Ο Μάικ Λέσκινεν, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης της United και πρώην αναλυτής αεροπορικής βιομηχανίας δήλωσε ότι το αεροπλάνο της Boom θα είναι 75% πιο φθηνό στη λειτουργία του σε σχέση με το Concorde χάρη στους εξελιγμένους κινητήρες και στην πιο ελαφριά άτρακτο.

Αυτά τα χρήματα τα οποία κατάφερε να γλιτώσει η εταιρία, θα της δίνουν δυνατότητα να προσφέρει τόσο οικονομικές και όσο και business θέσεις, παρόλο που δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια τελική απόφαση σχετικά με τα σχέδια της καμπίνας του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το Sky News, το αεροπλάνο των 88 θέσεων θα είναι το πρώτο υπερηχητικό αεροσκάφος με μηδέν ρύπους άνθρακα και θα καίει «καθαρό καύσιμο αεροπλοΐας», προσθέτει η United.

Ένα πρωτότυπο αεροσκάφος αναμένεται να κάνει το πρώτο του ταξίδι φέτος ή στις αρχές του 2022. Οι δοκιμαστικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2026 και η αισιόδοξη πρόβλεψη είναι ότι θα μπορούν να πραγματοποιηθούν εμπορικές πτήσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν επιβάτες το 2029. Η συμφωνία περιλαμβάνει και την επιλογή για 35 επιπλέον αεροπλάνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της United, Σκοτ Κίρμπι, δήλωσε ότι «η United συνεχίζει σε τροχιά να κατασκευάσει ένα πιο καινοτόμο και βιώσιμο αεροσκάφος και οι εξελίξεις του σήμερα στην τεχνολογία κάνουν πιο βιώσιμη την ύπαρξη των υπερηχητικών αεροσκαφών. Η αποστολή μας είναι να συνδέουμε τους ανθρώπους και τώρα με την Boom, είμαστε ικανοί να το κάνουμε πράξη σε ευρύτερη κλίμακα». Επιπλέον ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Boom Supersonic, Μπλέικ Σολ, περιέγραψε τη συμφωνία σαν ένα «σημαντικό βήμα» για τη «δημιουργία ενός κόσμου με μεγαλύτερη προσβασιμότητα».

Η Virgin Galactic είχε αποκαλύψει τον περασμένο Αύγουστο τα σχέδια για ένα υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο έχει τη δυνατότητα να πετάξει τρεις φορές πάνω από την ταχύτητα του ήχου. Το αεροσκάφος delta-wing μπορούσε να πιάσει μέγιστη ταχύτητα, 3.700 χλμ./ώρα και να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη σε λιγότερο από δύο ώρες, ωστόσο μπορούσε να μεταφέρει μόλις 9-19 επιβάτες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA