Μενού
  • Α-
  • Α+

Την βαριά πύλη τους είχαν περάσει ο Αλ Καπόνε, ο Τζορτζ - Machine-Gun - Κέλι, ο πρώτος «Νο1 Δημόσιος Κίνδυνος» Άλβιν Κάρπις και ο Άρθουρ – Ντοκ- Μπέικερ. Όλοι τους κορυφαία ονόματα της αμερικανικής Ιστορίας του αίματος και της παραβατικότητας… Αλκατράζ: Οι πιο ασφαλείς φυλακές του κόσμου! Αλήθεια; Μμμ. Μάλλον όχι!

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 8 Ιουνίου 2000: Πέφτει νεκρός ο ταξίαρχος Σόντερς, το τελευταίο θύμα της «17 Νοέμβρη»

Στις 11 Ιουνίου του 1962 οι διαβόητοι ληστές Τραπεζών Frank Morris και τα αδέλφια John και Clarence Anglin δραπέτευσαν από το Αλκατράζ, στα ανοικτά των ακτών του Σαν Φρανσίσκο και κανείς δεν άκουσε λέξη πια γι' αυτούς! Θεωρείται ακόμη μια από τις πιο έξυπνες αποδράσεις όλων των εποχών, από φυλακή - αν λειτούργησε τελικά.  Οι τρεις κακοποιοί είχαν χρησιμοποιήσει ακονισμένα κουτάλια για να σκάψουν τα τείχη της φυλακής, άφησαν ανδρείκελα από πεπιεσμένο χαρτί στα κρεβάτια τους και διέφυγαν στη θάλασσα με μια σχεδία κατασκευασμένη από 50 αδιάβροχα.

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια προβληματίζει τους ιστορικούς εδώ και σχεδόν 60 χρόνια. Τα πτώματά τους - αν πνίγηκαν στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο - δεν βρέθηκαν ποτέ και αν έφτασαν σώοι στην ακτή δεν εντοπίστηκαν ποτέ και πουθενά τα ίχνη τους!

Στα χρόνια που ακολούθησαν οδήγησαν πολλούς στο συμπέρασμα ότι η απόδραση δεν είχε επιτυχημένο τέλος. Το FBI έκλεισε την υπόθεσή το 1979, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι δραπέτες ήταν απίθανο να επιβίωσαν έπειτα από κοπιώδη κολύμβηση για περισσότερο από ένα μίλι σε παγωμένα και γεμάτα ρεύματα νερά. Τον Ιανουάριο του 2018, όμως το CBS San Francisco δημοσίευσε ένα απόσπασμα μιας επιστολής που απευθυνόταν στο FBI, όπου υπήρχε μια εντελώς διαφορετική ιστορία: «Το όνομά μου είναι John Anglin. Δραπέτευσα από το Αλκατράζ τον Ιούνιο του 1962 με τον αδερφό μου Κλάρενς και τον Φρανκ Μόρις. Είμαι 83 ετών και πλέον σε κακή κατάσταση. Ο καρκίνος με έχει καταβάλει. Ναι, όλοι τα καταφέραμε εκείνο το βράδυ!».

Η επιστολή είχε αποσταλεί στον αστυνομικό σταθμό του Σαν Φρανσίσκο το 2013, αλλά είχε παραμείνει μυστική ενώ η υπόθεση βρισκόταν υπό διερεύνηση. Εργαστήριο του FBI εξέτασε το γράμμα για δακτυλικά αποτυπώματα και DNA και ανέλυσε το χειρόγραφο χωρίς όμως να αποκομίσει σαφή αποτελέσματα. 

Στην επιστολή του, ο αποστολέας ενημέρωνε ότι ήταν ο τελευταίος από τους τρεις δραπέτες που βρισκόταν εν ζωή (οι άλλοι «είχαν πεθάνει το 2005 και το 2008»). Ο τελευταίος επιζών πρότεινε και μια συμφωνία: Εάν οι αρχές δεσμεύονταν μέσω τηλεόρασης, ότι θα τον τιμωρούσαν με φυλάκιση ενός χρόνου μόνο κατά την οποία θα μπορούσε να έχει την ιατρική περίθαλψη που χρειαζόταν: «Θα σας γράψω για να σας ενημερώσω ακριβώς πού βρίσκομαι. Δεν είναι αστείο… »Το FBI δεν απάντησε.

Αυτό δεν ήταν το πρώτο στοιχείο που υποδήλωνε ότι θα μπορούσε να είχαν καταφέρει οι τρεις δραπέτες. Ο Ρόμπερτ Τσέτσι, αξιωματικός της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο, είχε καταθέσει τότε (το 1962) ότι είχε δει αυτό που περιέγραφαν ως «λευκή βάρκα» στον Κόλπο, τη νύχτα της εξαφάνισης των φυλακισμένων. Δεν είχε αναμμένα φώτα, αλλά φάνηκε να υπάρχει κάποιος με φακό μέσα στο νερό. Η αστυνομία ερεύνησε την κατάθεση, αλλά δεν κατάφερε να εντοπίσει κάτι συγκεκριμένο.

Το 2015 εμφανίστηκε μια φωτογραφία στην οποία φέρεται να εικονίζονταν τα δυο αδέλφια που είχαν δραπετεύσει εκείνο το βράδυ. Η φωτογραφία είχε τραβηχτεί στη Βραζιλία περίπου 13 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους. Μέλη της οικογένειας των ανδρών ανέφεραν επίσης παράξενες εμπειρίες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να πράγματι να είχε πετύχει η απόδραση: «Η γιαγιά μου λάμβανε τριαντάφυλλα επί αρκετά χρόνια μετά την απόδραση», είχε πει συγγενείς των αδελφών.  

Ωστόσο, οι Ομοσπονδιακές Αρχές δεν έδωσαν σημασία στις φήμες που μιλούσαν για επιτυχημένη μεγάλη απόδραση. Σε συνέντευξή τους Αμερικανοί αξιωματούχοι που διερεύνησαν την υπόθεση δήλωσαν σε ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ότι «Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών είναι βέβαιο ότι οι τρεις δραπέτες πνίγηκαν όταν έφυγαν από το Αλκατράζ και τα πτώματά τους παρασύρθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό».

https://www.youtube.com/watch?v=BUGneGTb_Pw

Η φυλακή έκλεισε οριστικά το 1963, ένα χρόνο αφότου εξαφανίστηκαν οι τρεις  άντρες. Σήμερα, υποδέχεται περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο, που συχνά προσελκύονται από την ιστορία των αδερφών Anglin, η οποία προσαρμόστηκε στην οθόνη στην ταινία «Απόδραση από το Αλκατράζ» (Escape From Alcatraz) του 1979 με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ.

Το κελί του John Anglin, από όπου διέφυγαν οι τρεις άντρες είναι δημοφιλές αξιοθέατο και διατηρείται ακόμη σχεδόν ανέπαφο, με την ίδια τρύπα στον τοίχο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA