ΔΙΕΘΝΗ
09/06/2021 03:10

Apple: «Επαναστατούν» οι εργαζόμενοι κατά του Τιμ Κουκ για την τηλεργασία - Η επιστολή τους στον CEO

«Επανάσταση» των εργαζομένων στην Apple μετά την ανακοίνωση του CEO της εταιρείας, ΤΙμ Κουκ, ο οποίος τους καλεί να επιστρέψουν και να εργάζονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα, βάζοντας ουσιαστικά τέρμα στην τηλεργασία

Apple: «Επαναστατούν» οι εργαζόμενοι κατά του Τιμ Κουκ για την τηλεργασία - Η επιστολή τους στον CEO
Το λογότυπο της Apple (πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην Apple προκάλεσε η ανακοίνωση του CEO της εταιρείας Τιμ Κουκ με την οποία τους καλεί να επιστρέψουν και να εργάζονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, θέτοντας τέλος στην τηλεργασία.

Διαβάστε ακόμα: Η Apple προχωρεί στη δημιουργία νέου campus επενδύοντας 1 δισ. δολάρια

Όπως αναφέρει το «The Verge» ομάδα εργαζομένων της Apple απέστειλε εσωτερική επιστολή στον Κουκ, όπου γράφουν ότι η απόφασή του αυτή έχει οδηγήσει ήδη κάποιους συναδέλφους τους στην παραίτηση, ενώ καλούν τον CEO να ακολουθήσει ευέλικτη προσέγγιση στο θέμα της τηλεργασίας και να επιτρέψει σε όσους επιθυμούν, να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι τους.

Όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων, «θα θέλαμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να σας γνωστοποιήσουμε μία αυξανόμενη ανησυχία ανάμεσα στους συναδέλφους. Η πολιτική της Apple για την τηλεργασία/ευέλικτη μορφή εργασίας και η επικοινωνία γύρω από αυτή, έχουν ήδη αναγκάσει κάποιους συναδέλφους να παραιτηθούν, Χωρίς την περιεκτικότητα που προσφέρει η ευελιξία, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι πρέπει να επιλέξουμε είτε έναν συνδυασμό της οικογένειάς μας, της ευημερίας μας και της δυνατότητάς μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε είτε να είμαστε μέρος της Apple. Αυτή είναι μία επιλογή που πολλοί δεν θα ήθελαν να την κάνουν» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Να σημειωθεί ότι ο Τιμ Κουκ στην ανακοίνωσή του προς τους εργαζομένους τους καλούσε να δουλεύουν με τηλεργασία δύο φορές την εβδομάδα, Τετάρτη και Παρασκευή. Επίσης μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως έως δύο εβδομάδες τον χρόνο, ανάλογα με την έγκριση του διευθυντή τους. Πρόκειται για μία ελάφρυνση των περιορισμών σε σύγκριση με παλαιότερες πολιτικές που εφάρμοζε η Apple, η οποία είναι γνωστό ότι αποθάρρυνε τους εργαζομένους να απασχολούνται από το σπίτι τους πριν από την πανδημία. Ωστόσο, ακόμη και η νέα πολιτική της είναι πιο συντηρητική σε σχέση με άλλων τεχνολογικών κολοσσών, όπως το Twitter και το Facebook που έχουν πει στους εργαζομένους τους να εργάζονται εξ αποστάσεως για πάντα, ακόμη και όταν τελειώσει η πανδημία.

Ωστόσο, για μερίδα υπαλλήλων της Apple, η τρέχουσα πολιτική στο ζήτημα δείχνει μία ξεκάθαρη διάσταση ανάμεσα στις απόψεις των εργαζομένων και των στελεχών σχετικά με την τηλεργασία. «Στη διάρκεια του τελευταίου έτους συχνά νιώθαμε όχι ότι απλώς δεν ακουγόμαστε, αλλά ότι μας αγνοούσαν επίτηδες. Μηνύματα όπως "ξέρουμε ότι πολλοί από εσάς είστε πρόθυμοι να επανασυνδεθείτε διά ζώσης με τους συναδέλφους σας στο γραφείο" χωρίς αυτά τα μηνύματα να αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν αντιφατικά συναισθήματα ανάμεσά μας, είναι απορρηπτικά και άκυρα. Μοιάζει λες και έχει γίνει αποσύνδεση στο πώς βλέπει η ομάδα των στελεχών την τηλεργασία/εργασία με ευέλικτη τοποθεσία και στις εμπειρίες πολλών υπαλλήλων της Apple».

Η επιστολή αυτή ανέβηκε αρχικά στην πλατφόρμα Slack όπου υπάρχουν συνήγοροι της τηλεργασίας και μετά σε 2.800 μέλη. Περίπου 80 άνθρωποι έχουν γράψει την επιστολή, με την οποία διατυπώνουν τα συγκεκριμένα αιτήματα προς την Apple:

  • Ζητάμε επισήμως η Apple να σκεφτεί ώστε η απόφαση για τηλεργασία ή επιστροφή στο γραφείο να λαμβάνεται αυτόνομα από τα επιμέρους τμήματα.
  • Ζητάμε επισήμως να γίνει μία περιοδική, σύντομη έρευνα σε επίπεδο εταιρείας, οργανισμού και ομάδας, με μια σαφώς δομημένη και διαφανή διαδικασία επικοινωνίας / ανατροφοδότησης, καλύπτοντας θέματα που αναφέρονται.
  • Ζητάμε επισήμως να ερωτώνται οι υπάλληλοι που αποχωρούν, αν παραιτούνται εξαιτίας της πολιτικής της εταιρείας για την τηλεργασία.
  • Ζητάμε επισήμως να καταρτιστεί ένα διαφανές, ξεκάθαρο σχέδιο δράσης για την εξυπηρέτηση ανθρώπων με αναπηρία μέσω ευέλικτης απασχόλησης.
  • Ζητάμε επισήμως πληροφορίες για το περιβαλλοντικό κόστος της επιστροφής στο γραφείο καθώς και πώς μπορεί η μόνιμη τηλεργασία να αντισταθμίσει αυτόν τον αντίκτυπο.

Κλείνοντας την επιστολή τους οι εργαζόμενοι της Apple σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για αίτημα αλλά για έκκληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
APPLE ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ