ΔΙΕΘΝΗ
11/06/2021 11:21

Αννίτα Δημητρίου: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της κυπριακής Βουλής

Η Αννίτα Δημήτριου είναι η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου – Ποια είναι η 36χρονη πολιτικός που γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το δεύτερο αξίωμα της χώρας

Αννίτα Δημητρίου: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της κυπριακής Βουλής
Η Αννίτα Δημητρίου (πηγή: Facebook)
Ανάγνωση:

Για πρώτη φορά στην Ιστορία της Κύπρου, εκλέχθηκε μία γυναίκα στο δεύτερο αξίωμα της χώρας, καθώς η 36χρονη Αννίτα Δημητρίου αναδείχθηκε νέα πρόεδρος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η κυρία Δημητρίου εξελέγη νέα πρόεδρος της Βουλής με 25 ψήφους στη 2η ψηφοφορία και την ψήφισαν ο ΔΗΣΥ, το ΕΛΑΜ και η ΔΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Προβληματισμός στην Κύπρο: Διπλασίασε τα ποσοστά του το παρακλάδι της Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΜ

Κατά την 1η ψηφοφορία υποψηφιότητα υπέβαλαν ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού και η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, βουλευτής ΔΗΣΥ Λάρνακας και πρώην γραμματέας της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Κατά τη 2η ψηφοφορία αποσύρθηκε η υποψηφιότητα του Χρίστου Χρίστου από το ΕΛΑΜ.

Ποια είναι η Αννίτα Δημητρίου

Η Αννίτα Δημητρίου γεννήθηκε στους Τρούλλους στις 18 Οκτωβρίου 1985. Ομιλεί πέρα από την ελληνική και την αγγλική γλώσσα. Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Πριν την εκλογή της ως βουλευτής, παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Capital TV τα Σαββατοκύριακα και εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus ως Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, ενώ συμμετείχε εθελοντικά σε διάφορα οργανωμένα σύνολα. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Κυπριανού.

Πολιτική καριέρα

Στις κοινοτικές εκλογές του 2011 εκλέχθηκε κοινοτική σύμβουλος στους Τρούλλους με τον ΔΗΣΥ. Ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε στη θέση αυτή. Διετέλεσε γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗΣΥ Τρούλλων την περίοδο 2013-2015. Ακόμη, διετέλεσε οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗΣΥ Λάρνακας την περίοδο 2014-2016.

Στις 5 Απριλίου 2016, στις εσωκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ για επιλογή των υποψηφίων που θα απάρτιζαν το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016, η Αννίτα Δημητρίου επιλέχθηκε ως υποψήφια του κόμματος (με βάση των καταστατικών προνοιών του κόμματος πρέπει να περιλαμβάνονται γυναίκες στο ψηφοδέλτιο και ήταν η μόνη γυναίκα που διεκδίκησε υποψηφιότητα).

Ωστόσο, στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ που ακολούθησε, μετά από πιέσεις που δέχθηκε από την ηγεσία του κόμματος αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά της. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις εντός και εκτός ΔΗΣΥ, με τον πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, τελικά να αναιρεί την απόφαση του και να της δίνει το δικαίωμα να κατέλθει ως υποψήφια. Στις εκλογές εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λάρνακας με τον ΔΗΣΥ για την ΙΑ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, έχει διατελέσει γραμματέας της Βουλής και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Τον Φεβρουάριο του 2020 εξελέγη αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2021 για την ΙΒ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Μετά τις εκλογές ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ως η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας της 10ης Ιουνίου εξελέγη στη θέση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΕΛΑΜ και της ΔΗΠΑ.

Η πρώτη ομιλία της Αννίτας Δμητρίου

«Νιώθω ευγνώμων και τιμή. Η πραγματικότητα είναι ότι μια τέτοια πιθανότητα δεν είχε περάσει από το μυαλό μου μέχρι σήμερα. Πάντοτε όμως θεωρούσα την Προεδρία της Βουλής έναν θεσμό που οφείλει να υπερβαίνει τις τρέχουσες πολιτικές τριβές αναδεικνύοντας τη θετική και ωφέλιμη πλευρά της πολιτικής. Ένα θεσμό που πρωτοστατεί ώστε όλες και όλοι μαζί να στρώσουμε τον δρόμο της δικαιοσύνης, της ισότητας, της συναίνεσης. Σκέφτομαι τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να βελτιωθεί ο θεσμός που υπηρετούμε. Σκέφτομαι έντονα την απαξίωση που υπάρχει για την πολιτική διαδικασία και τους πολιτικούς και αισθάνομαι ότι πρέπει να εργαστούμε για να σμικρύνουμε το χάσμα. Φέρνω μπροστά μου τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε ως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του κυπριακού λαού, μετά από μια ιδιόμορφη και δύσκολη εκλογική διαδικασία και μετά από μια πρωτόγνωρη πανδημία. Καλούμαστε σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να αποκαταστήσουμε την χαμένη μας αξιοπιστία. Και για να το πετύχουμε πρέπει να λειτουργήσουμε με αντικειμενικότητα, αμεροληψία και συνεργασίες οικοδομώντας την Κύπρο του αύριο, την Κύπρο που μας αξίζει».

«Σκέφτομαι επίσης έντονα ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, καθίσταται απαραίτητη η ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών μέσα και από τη στάση ζωής μας. Και όταν λέω στάση ζωής εννοώ τις επιλογές και τις συμπεριφορές μας.
Διότι, όπως εύστοχα το έθεσε η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Kamala Harris, «η δημοκρατία δεν είναι εγγυημένη. Είναι τόσο ισχυρή όσο η προθυμία μας να πολεμήσουμε γι’ αυτήν, να την περιφρουρούμε και να μην τη θεωρούμε δεδομένη. Και η προστασία της δημοκρατίας απαιτεί αγώνα και θυσίες. Αυτό που θα επιδιώξω λοιπόν είναι η Προεδρία της Βουλής να αποτελέσει ένα διαρκές υπόδειγμα μετριοπάθειας, συμφιλίωσης και συνεννόησης. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω αλλά πρέπει να αντιληφθούμε τους σοβαρούς κινδύνους που εκκρεμούν εάν δεν υπηρετήσουμε τη Βουλή όπως πρέπει, όπως αναμένουν από εμάς οι πολίτες. Αν δεν αλλάξουμε αντιλήψεις, εικόνες και παραστάσεις που πλήγωσαν και απογοήτευσαν. Μόνο με τους πολίτες συνοδοιπόρους μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον που μας αξίζει. Κύριες και Κύριοι Συνάδελφοι, αναλαμβάνω το λειτούργημα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας με βαθιά αίσθηση ευθύνης. Ευθύνη που είμαι έτοιμη να εκπληρώσω στο ακέραιο με τη συνεργασία και βοήθεια όλων των βουλευτών και βουλευτριών. Πρόκειται για μια δύσκολη κοινοβουλευτική θητεία, με σημαντικότατες εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις που θα θεμελιώσουν ένα νέο, υγιέστερο μοντέλο ανάπτυξης και θα ανανεώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Είναι η θητεία της ψηφιακής μετάβασης, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης αλλά και της ίδιας της λειτουργίας της Βουλής».


«Είναι η θητεία που θα αφουγκραστεί τους πολίτες και θα φροντίσει να ισχύει ισονομία και δικαιοσύνη για κάθε άνθρωπο. Είναι η θητεία που καλείται να ανοίξει τις πύλες της Βουλής στη διαφάνεια, τη συμμετοχή και να επικοινωνήσει άμεσα και ειλικρινά με τους πολίτες. Είναι η θητεία που θα άρει διακρίσεις και περιορισμούς και θα ενισχύσει τη συμπερίληψη. Που θα δώσει ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους, ό,τι και αν είναι, ό,τι κι αν πιστεύουν, όπου και να ανήκουν. Είναι η θητεία που θα διαχειριστεί νέες προκλήσεις, να αντικρούσει νέους κινδύνους και να προστατεύσει το μέλλον της χώρας μας. Για να απολαύσουμε επιτέλους μια ελεύθερη, ενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα κοινή πατρίδα. Σε μια περίοδο ομολογουμένως δύσκολη, γεμάτη από αρνητισμό και ένταση επιβάλλεται η συνεννόηση ώστε να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις και να απαλλαγούμε από μισό αιώνα κατοχής».

«Δεν επιλέγω ποτέ να είμαι αφοριστική. Έγινε έργο στην Βουλή. Βελτιώθηκαν πολλά. Απαιτείται να γίνουν περισσότερα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και πιστέψετε με, όλοι όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία και τις αρχές της: δεξιοί, αριστεροί, κεντρώοι, σοσιαλιστές, οικολόγοι, έχουμε να κερδίσουμε από τη σύμπνοια και τη συνεργασία. Με κοινές αξίες και ιδανικά αδιαπράγματευτα, ενωμένοι και δημιουργικοί, να κερδίσουμε το στοίχημα του ευρωπαϊκού οράματος και να αντιμετωπίσουμε την αμφισβήτηση με πραότητα και τον σκοταδισμό με αποφασιστικότητα.
Αγαπητοί μου συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω τον Δημοκρατικό Συναγερμό, τη δεύτερη μου οικογένεια και τον Πρόεδρο Αβέρωφ Νεοφύτου για την πρόταση. Που αναγνώρισε σε μια νέα πολιτικό την προοπτική και τον συμβολισμό που αρμόζει στα σύγχρονα δεδομένα της εποχής μας.
Προοπτική που δεν υπήρχε προηγουμένως και έχει να κάνει με το γεγονός ότι, ναι, ποτέ γυναίκα δεν επιλέχθηκε ή διεκδίκησε το αξίωμα της προεδρίας της Βουλής.
Προοπτική ενότητας και ενός νέου, αισιόδοξου ξεκινήματος σε μια αμφίρροπη σύγχρονη πραγματικότητα».

«Εύχομαι και ελπίζω η εκλογή αυτή να είναι η απαρχή να σπάσουν οι γυάλινες οροφές, να δημιουργηθούν οι δομές, να δοθούν ευκαιρίες και να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες ώστε να αντιληφθούμε το αυτονόητο: η πατρίδα ωφελείται εάν κάθε άνθρωπος διακρίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την αξία του, χωρίς να ακυρώνεται ή να κρατιέται πίσω λόγω των χαρακτηριστικών ή του φύλου του. Ευχαριστώ πραγματικά, μέσα από την καρδιά μου όλες και όλους εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο μου και με εξέλεξαν ως την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ευχαριστώ επίσης όσες και όσους δεν έδωσαν θετική ψήφο και τους διαβεβαιώ ότι μαζί θα πορευτούμε για μια επιτυχή και καρποφόρα κοινοβουλευτική θητεία. Ας μεταφερθεί λοιπόν σήμερα το μήνυμα από την Βουλή των Αντιπροσώπων στην κοινωνία: Κάθε άνθρωπος δεν πρέπει να διστάζει να ονειρευτεί ότι μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και να τον κάνει καλύτερο. Είμαι σίγουρη ότι το στοίχημα θα το κερδίσουμε όλες και όλοι μαζί, για εμάς, τα παιδιά μας, την Κύπρο μας. Σας ευχαριστώ».

Συγχαρητήρια από Αναστασιάδη

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, συνεχάρη την Αννίτα Δημήτριου για την εκλογή της.

Συγχαίρω θερμά την κυρία Αννίτα Δημητρίου για την εκλογή της ως προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπω. Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι η κυρία Δημητρίου είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαι πεπεισμένος ότι τα προσόντα, η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της κυρίας Δημητρίου, αλλά και τα όσα επέδειξε στον δημόσιο βίο της χώρας μας από την ενασχόληση της στα κοινά και την προϋπηρεσία της στη Βουλή, προσφέρουν τα εχέγγυα για μια καθόλα επιτυχημένη και επ' ωφελεία των πολιτών και της κοινωνίας, Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Προσβλέπω σε στενή συνεργασία με τη νέα πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ώστε μέσα σε κλίμα συνεννόησης να προωθήσουμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που οφείλουμε στη χώρα και στον λαό μας. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΥΠΡΟΣ ΒΟΥΛΗ ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ