Μενού
  • Α-
  • Α+

Το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν κατέθεσε την Πέμπτη νομοθετικές τροπολογίες που έχουν στόχο να απαγορεύσουν την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας ή της αλλαγής φύλου στους ανηλίκους, σύμφωνα με κείμενο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία και η Pride Budapest, καταδίκασαν άμεσα σε ανακοίνωσή τους «αυτήν τη νέα πρόταση» του Fidesz, η οποία είναι παρόμοια με την ρωσική νομοθεσία που τιμωρεί οποιαδήποτε πράξη ομοφυλοφιλικής «προπαγάνδας» προς τους πιο νέους, όπως καταγγέλλουν.

Στην πράξη, εκπαιδευτικά προγράμματα ή διαφημίσεις μεγάλων ομίλων που είναι αλληλέγγυοι στους ομοφυλόφιλους, όπως για παράδειγμα αυτή της Coca-Cola που είχε προκαλέσει το 2019 αιτήματα για μποϊκοτάρισμα, δεν θα επιτρέπονται πλέον, σύμφωνα με το 11σέλιδο κείμενο, αντίγραφο του οποίου εξασφάλισε το AFP. Το ίδιο και τα βιβλία για το θέμα, όπως η συλλογή ιστοριών και θρύλων που αποδραματοποιεί την ομοφυλοφιλία, το οποίο προκάλεσε την οργή της εξουσίας το φθινόπωρο του 2020.

Αν οι ρήτρες υιοθετηθούν, «η ελευθερία της έκφρασης και τα δικαιώματα των παιδιών θα περιοριστούν σοβαρά», προειδοποιούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, προσάπτοντας στην Ουγγαρία ότι «αντιγράφει δικτατορικά μοντέλα, τα οποία αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες». «Η κυβέρνηση στρέφεται κατά των ίδιων των πολιτών της ακολουθώντας το παράδειγμα της Ρωσίας και της Κίνας», σημειώνουν.

Οι αμφιλεγόμενες τροπολογίες εντάσσονται στο πλαίσιο ενός οπλοστασίου μέτρων κατά της παιδεραστίας, ένα αμάλγαμα το οποίο καταγγέλλει ο ανεξάρτητος ιστότοπος Telex. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η δημιουργία βάσης δεδομένων ατόμων που έχουν καταδικαστεί και είναι προσβάσιμη στο κοινό, ή ακόμη η απαγόρευσή να ασκήσουν ορισμένα επαγγέλματα.

Η νέα αυτή επίθεση κατά των ΛΟΑΤ σημειώνεται σε ένα πλαίσιο σκλήρυνσης της πολιτικής του Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος υπερασπίζεται αυτό που θεωρεί ως παραδοσιακές χριστιανικές αξίες και υπόσχεται μια πολιτιστική «νέα εποχή». Τον Δεκέμβριο του 2020, το κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοθετικό πακέτο που εντάσσει την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και του «φύλου» στο Σύνταγμα και απαγορεύει ντε φάκτο την υιοθεσία σε πρόσωπα του ιδίου φύλου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA