ΔΙΕΘΝΗ
15/06/2021 19:48

Γουχάν: Βίντεο - ντοκουμέντο αποδεικνύει την ύπαρξη ζωντανών νυχτερίδων στο εργαστήριο

Νέο βίντεο από την Γουχάν που δείχνει ζωντανές νυχτερίδες σε κλουβιά στο εργαστήριο, σηκώνει νέο κύμα συνωμοσιολογίας για τον κορονοϊό

Γουχάν: Βίντεο - ντοκουμέντο αποδεικνύει την ύπαρξη ζωντανών νυχτερίδων στο εργαστήριο
Φόβοι για νυχτερίδες σε εργαστήρι της Γουχάν (Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν διατηρούσε ζωντανές νυχτερίδες στο χώρο του, διαψεύδοντας τους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίοι είχαν απορρίψει τον ισχυρισμό αυτόν ως «συνωμοσία».

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως ο ιός γεννήθηκε σε εργαστήριο της Γουχάν

Νέο βίντεο που προβλήθηκε από το Sky News Australia δείχνει ζωντανές νυχτερίδες σε κλουβιά στο εργαστήριο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της θεωρίας της διαρροής του κορονοϊού.

Εάν τα πλάνα του βίντεο είναι αληθινά, τότε διαψεύδουν τον Πίτερ Νταζάκ, ζωολόγο και μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργφανισμου Υγειας που ερευνά την προέλευση της πανδημίας και ο οποίος είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι «δεν είχαν σταλεί νυχτερίδες στο εργαστήριο της Γουχάν».

Τα πλάνα που πρόβαλλε το Sky προέρχονται από ένα κινεζικό κρατικό διαφημιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε το 2017 για να συμπέσει με τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν. Το βίντεο το ανακάλυψε η ομάδα DRASTIC- η οποία όπως ισχυρίζεται είναι μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών που διερευνά την προέλευση του κορονοϊού- και το έστειλε στο τηλεοπτικό κανάλι. Το Sky News δεν πρόβαλε ολόκληρο το βίντεο, αλλά συμπεριέλαβε μικρά αποσπάσματα του υλικού σε ένα ρεπορτάζ που προβλήθηκε την Κυριακή.

«Δεν υπάρχει απόδειξη»

Ένα σύντομο απόσπασμα πέντε δευτερολέπτων δείχνει νυχτερίδες μέσα σε ένα κλουβί, ακολουθούμενο από περισσότερα πλάνα που δείχνουν παρόμοια κλουβιά και έναν επιστήμονα να δίνει ένα σκουλήκι σε μια νυχτερίδα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πού ακριβώς τραβήχτηκε το βίντεο. Υπάρχουν πολλά ερευνητικά εργαστήρια στη Γουχάν, τουλάχιστον ένα από τα οποία – το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών – είναι γνωστό ότι διατηρούσε ζωντανά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθεί ότι το βίντεο είναι αυθεντικό θα αντικρούει τα λεγόμενα του Νταζάκ. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο επιστήμονας είχε γράψει στο Twitter ότι «καμία νυχτερίδα δεν στάλθηκε στο εργαστήριο της Γουχάν για γενετική ανάλυση ιών που συλλέχθηκαν στο πεδίο. Έτσι λειτουργεί πλέον αυτή η επιστήμη. Συλλέγουμε δείγματα νυχτερίδων και τα στέλνουμε στο εργαστήριο. Απελευθερώνουμε τις νυχτερίδες εκεί που τις πιάνουμε!» Αργότερα πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας. Αναφέρεται σε έρευνα στην οποία είμαι επικεφαλής και εργαστήρια με τα οποία συνεργάζομαι εδώ και 15 χρόνια. Δε διατηρούν ζωντανές ή νεκρές νυχτερίδες. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πουθενά ότι αυτό συνέβη. Είναι ένα λάθος που ελπίζω να διορθωθεί».

Έκτοτε, ο Νταζάκ διέγραψε αυτές τις αναρτήσεις και αυτό το μήνα φάνηκε να αναθεωρεί κάπως τη θέση του, λέγοντας ότι «δεν θα εκπλαγώ αν, όπως πολλά άλλα εργαστήρια ιολογίας, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια αποικία νυχτερίδων».

Παραδέχτηκε επίσης ότι η ομάδα του ΠΟΥ δεν ρώτησε τους επιστήμονες του εργαστηρίου ιολογίας της Γουχάν αν διατηρούσαν νυχτερίδες.

Η παρουσία του Νταζάκ σε διάφορες ομάδες που ερευνούν την προέλευση του κορονοϊού έχει σχολιαστεί αρνητικά, καθώς συνεργάζεται με το συγκεκριμένο Ινστιτούτο και την επικεφαλής ερευνήτρια εκεί, τη Δρα Σι Ζενγκλί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΓΟΥΧΑΝ ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ