Μενού
  • Α-
  • Α+

Την έντονη αντίδραση πολλών οργανώσεων που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ιμράν Χαν ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του αναζήτησε και βρήκε ελαφρυντικά για τους βιαστές λέγοντας ότι τα θύματα ήταν «ελαφρά ντυμένα».

Διαβάστε ακόμη: Ρούτε: Η Ουγγαρία δεν έχει πλέον καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή Axios και ερωτηθείς για την συνεχιζόμενη «επιδημία βιασμών» στο Πακιστάν, ο πρώην πρωταθλητής του κρίκετ συνέδεσε τις πράξεις των ανδρών με την ενδυμασία των γυναικών λέγοντας: «Εάν μια γυναίκα είναι ελαφρά ντυμένη, αυτό θα έχει κάποια επίδραση στους άνδρες, δεδομένου ότι δεν είναι ρομπότ. Είναι θέμα κοινής λογικής». Δεν διευκρίνισε για τι είδους ενδύματα μιλούσε, σε μια χώρα όπου οι περισσότερες γυναίκες φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες που καλύπτουν όλο το σώμα.

Οι δηλώσεις του χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνα απλουστευτικές» από περίπου δέκα μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη.

Περισσότερες από δέκα οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, μεταξύ των οποίων και η Πακιστανική Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ανεξάρτητο όργανο, τον κάλεσαν να ζητήσει συγγνώμη για τις απόψεις που εξέφρασε.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού «είναι επικίνδυνα απλουστευτικές και απλώς ενισχύουν τη γενική άποψη ότι οι γυναίκες είναι συνειδητοποιημένα θύματα και οι άνδρες ανίσχυροι επιτιθέμενοι», επισημαίνουν. Με αυτές τις δηλώσεις «χορηγείται ατιμωρησία σε εκείνους που είναι ένοχοι για βιασμούς, σοδομισμούς και επιθέσεις», σχολίασε ο Καραμάτ Άλι, υπεύθυνος του Πακιστανικού Ινστιτούτου Εργασίας, Εκπαίδευσης και Έρευνας, που υπέγραψε επίσης την ανακοίνωση.

Στις αρχές Απριλίου ο Ιμράν Χαν είχε και πάλι συνδέσει τον βιασμό με τα ρούχα που επιλέγουν να φορέσουν οι γυναίκες. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες καλύπτουν το σώμα τους στο Ισλάμ είναι για να αποφύγουν τις προκλήσεις.

«Χημικό ευνουχισμό για τους βιαστές»

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν, Καν δήλωνε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ότι θα ήθελε όσοι καταδικάζονται για βιασμό ή παιδοφιλία να εκτελούνται δημοσίως ή να υποβάλλονται σε χημικό ευνουχισμό, όταν τον είχαν ρωτήσει για τον ομαδικό βιασμό μιας γυναίκας που είχε προκαλέσει σάλο στην χώρα. 

Ωστόσο, ο Χαν είχε πει ότι μία τέτοια πράξη δεν θα είναι διεθνώς αποδεκτή και θα μπορούσε να επηρεάσει τις εμπορικές σχέσεις του Πακιστάν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, είχε οι βιαστές και οι κακοποιοί να υποβληθούν σε χημικό ευνουχισμό ή χειρουργική επέμβαση, ώστε να μην έχουν σεξουαλικές ορμές στο μέλλον. 

Τον Φεβρουάριο του 2020, Πακιστανοί βουλευτές είχαν υποβάλει ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε τη δημόσια εκτέλεση όσων καταδικάζονται για σεξουαλικά εγκλήματα και για δολοφονίες παιδιών, όμως το νομοσχέδιο αυτό δεν πέρασε από το κοινοβούλιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA