Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία έρχεται να δείξει πως όσοι έχουν νοσήσει με κορονοϊό δύναται να μεταδώσουν τον ιό στα κατοικίδια ζώα τους. Οι επιστήμονες στην Ολλανδία εξέτασαν 156 σκύλους και 154 γάτες από 196 νοικοκυριά που κάποιος είχε νοσήσει με κορονοϊό. Εξι γάτες και επτά σκύλοι (4,2%) είχαν θετικά PCR  τεστ και 31 γάτες και 23 σκύλοι (17,4%) βρέθηκαν να έχουν αντισώματα του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Ισραήλ: Από το ρεκόρ εμβολιασμών στην εκτόξευση κρουσμάτων - Πώς «πολεμά» τη μετάλλαξη Δέλτα

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το δημοσίευμα τoy SkyNews, λένε πλέον πως οι ιδιοκτήτες που επιβεβαιώνονται θετικοί θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα κατοικίδια ζώα τους.

«Οι γάτες και οι σκύλοι μπορεί συνήθως να μολυνθούν από τον ιό, αλλά οι περισσότερες αναφορές είναι ότι αυτή η μόλυνση φαίνεται να είναι ασυμπτωματική» ανέφερε ο καθηγητής Τζέιμς Γουντ, επικεφαλής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που επισήμανε πως όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν πλέον πως ο ιός μπορεί αν μεταδοθεί και στα ζώα συντροφιάς.

Ωστόσο με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, φαίνεται πως ο ιός δεν μεταδίδεται από σκύλους και γάτες σε άλλα ζώα ή στους ιδιοκτήτες τους.

Ο Δρ. Ελς Μπρόενς, από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στις Κάτω Χώρες, είπε από την πλευρά του πως: «Το κύριο μέλημα μας είναι να εξετάσουμε κατά πόσο τα κατοικίδια ζώα μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενή του ιού και να τον μεταδώσουν στους ανθρώπους». Και ξεκαθαρίζει: «Φαίνεται απίθανο τα κατοικίδια να παίζουν ρόλο στην πανδημία».

Την ίδια στιγμή η καθηγήτρια Ντόροθι Μπίνζλε λέει: «Εάν έχετε COVID-19, θα σας συνιστούσα να κρατήσετε απόσταση από το κατοικίδιο ζώο σας - και να το κρατήσετε μακριά από υπνοδωμάτιο».

«Αν και τα κατοικίδια ζώα δεν έχει αποδειχθεί ότι μεταδίδουν τον ιό στους ανθρώπους, η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς» καταλήγει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA