Μενού
  • Α-
  • Α+

Μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα» και την κατάκτηση του διαστήματος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να επενδύει στο αφήγημα της παγκόσμιας δύναμης σε μία χρονική στιγμή, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο καθώς η τουρκική οικονομία είναι σε επικίνδυνη πορεία και οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις διανύουν την χειρότερη φάση τους. Η φιέστα της θεμελίωσης της πρώτης γέφυρας του γιγαντιαίου έργου της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης υπηρετεί το στόχο του καθεστώτος Ερντογάν για φυγή προς τα εμπρός και από την πιεστική εσωτερική οικονομική πραγματικότητα της γείτονα χώρας αλλά και από τα πολλά μέτωπα, που έχει ανοίξει ο Τούρκος πρόεδρος από τη Λιβύη και τη Συρία μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Διαβάστε ακόμη: Κατεχόμενα: Αντιδράσεις για τη «φιέστα» Ερντογάν ανήμερα της επετείου εισβολής – Του τηλεφώνησε ο Σαρλ Μισέλ

Παρά τις αντιδράσεις για το δυσθεώρητο οικονομικό κόστος, που δέχεται το μεγαλόπνοο σχέδιο παράκαμψης των Στενών του Βοσπόρου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται υποστηρίζοντας πως στόχος του είναι να ολοκληρώσει τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης μέσα σε 6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας επεσήμανε ότι κυβερνά επί 19 χρόνια εφαρμόζοντας πολιτική έργων και παροχών δίνοντας ως παράδειγμα το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και τα μεγάλα έργα υποδομής στις μεταφορές και στην υγεία.

Επικαλείται την ανάπτυξη την ώρα που η οικονομία καταρρέει

Πράγματι, η ανάπτυξη της Τουρκίας σε πολλούς τομείς τις σχεδόν δύο δεκαετίες, που βρίσκεται στο τιμόνι της ο Ερντογάν, υπήρξε εντυπωσιακή, όμως η μεγαλεπίβολη εικόνα, που παρουσιάζει ο ίδιος για αλλάξει την εσωτερική ατζέντα και να βελτιώσει το κλίμα στις αγορές, δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα θέση της χώρας. Επικαλούμενος την αύξηση της παραγωγής και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι το σχέδιο της διώρυγας θα προχωρήσει κανονικά και θα τεθεί σε λειτουργία σε 6 χρόνια από σήμερα εστιάζοντας στη δυναμική, κατά τον ίδιο της τουρκικής οικονομίας ως αποτέλεσμα της αύξησης των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας, μπορεί οι εξαγωγές της Τουρκίας να αυξήθηκαν κατά 65,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους ανερχόμενες σε 16,5 δισ. δολάρια όμως αλματώδη αύξηση της τάξης του 54% σημείωσαν και οι εισαγωγές φτάνοντας τα 20,6 δισ. δολάρια. Μάλιστα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 οι εξαγωγές ήταν της τάξης των 85, 2 δισ. δολαρίων με τις εισαγωγές να ξεπερνούν τα 103 δισ. δολάρια.

«Βλέπουμε το σχέδιο αυτό, που θα συμβάλλει σημαντικά στην λύση των προβλημάτων της κίνησης στον Πορμό του Βοσπόρου αλλά και σε ένα ενδεχόμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, ως ένα έργο, που θα σώσει το μέλλον της πόλης. Εμείς εδώ δεν κατασκευάζουμε μόνο μια διώρυγα αλλά ανοίγουμε επίσης μια νέα διέξοδο στην Κωνσταντινούπολη, στην χώρα μας,  η οποία θα ανακουφίσει τις εξαγωγές μας με το λιμάνι της και τους ανθρώπους μας με τους χώρους διαβίωσης της», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τσαβούσογλου καθυσυχάζει τον Λαβρόφ για τη διώρυγα

Στο μεταξύ, η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις της αποτέλεσαν θέμα συζήτησης κατά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Ρώσο ομολογό του στην Αττάλεια. Απαντώντας σε ερώτηση για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε τα εξής: «Η κυκλοφορία πλοίων στον Πορθμό του Βοσπόρου συνιστά σοβαρό κίνδυνο. Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης δεν επηρεάζει τη Συνθήκη του Μοντρέ, ούτε και η Συνθήκη του Μοντρέ επηρεάζει τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης».

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα της εφαρμογής της Συνθήκης του Μοντρέ», προσθέτοντας ότι η κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης δε θα προετοιμάσει το έδαφος για την παρουσία στρατιωτικών μονάδων ξένων χωρών στην περιοχή, αναφερόμενος στους φόβους της Μόσχας να χρησιμοποιηθεί το έργο ως πέρασμα αμερικανικών δυνάμεων στην Μαύρη Θάλασσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA