Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ΗΠΑ έδωσαν ένα νέο «χαστούκι» στην Τουρκία καθώς την πρόσθεσαν στη λίστα των χωρών που είχαν εμπλοκή στην στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών. Το γεγονός αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό καθώς είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ βάζουν μέσα σε αυτή την λίστα μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και αναμένεται να φέρει εξελίξεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο χωρών.

Διαβάστε ακόμη:  Κατεχόμενα: Αντιδράσεις για τη «φιέστα» Ερντογάν ανήμερα της επετείου εισβολής – Του τηλεφώνησε ο Σαρλ Μισέλ

Σύμφωνα με πληροφορίες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ετήσια έκθεση του για την Εμπορία Ανθρώπων (TIP) αναφέρει ότι η Τουρκία παρείχε βοήθεια στη ένοπλη ομάδα της συριακής αντιπολίτευσης Σουλτάν Μουράντ η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον στρατολογεί και χρησιμοποιεί παιδιά-στρατιώτες στα πεδία των μαχών.

Ένα στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αναφέρθηκε επίσης στη χρήση παιδιών-στρατιωτών στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα εργαστεί με την Άγκυρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα.

Έρχονται νέες κυρώσεις 

Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι «Όσον αφορά ιδίως την Τουρκία (…) είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος του ΝΑΤΟ περιλαμβάνεται. Ως σημαντική περιφερειακή δύναμη και μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το ζήτημα, τη στρατολόγηση και χρήση παιδιών-στρατιωτών στη Συρία και τη Λιβύη». Ήδη η Τουρκία έχει κάνει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά και των Κούρδων της περιοχής που στηρίζονται από τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας πολλές φορές μονάδες ένοπλων Σύρων μαχητών. Ορισμένες από αυτές τις ομάδες κατηγορούνται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από τα Ηνωμένα Έθνη ότι εξαπολύουν επιθέσεις, αδιακρίτως, εναντίον πολιτών, κάνουν απαγωγές και λεηλασίες.

Με αυτή την ενέργεια η Τουρκία θα υποστεί κάποιες κυρώσεις σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας αλλά και την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού, εκτός και αν εξαιρεθούν, με προεδρική απόφαση. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν αυτοί οι περιορισμοί θα επιβληθούν αυτομάτως στην Τουρκία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA