Μενού
  • Α-
  • Α+

«Mea Culpa» για τις χρυσές πολιτογράφησεις, που προκάλεσαν σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς και παραιτήσεις, ζήτησε από τους Κυπρίους, ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά την τελετή ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης.«Δεν σας κρύβω ότι όσα διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο του Προγράμματος και των λαθών που έγιναν αποτέλεσαν την οδυνηρότερη περίοδο των 40 χρόνων μου στην πολιτική», ομολόγησε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FNicosAnastasiades%2Fvideos%2F960271694545338%2F&width=500&show_text=false&height=281&appId

«Δεν διστάζω, με παρρησία, να απολογηθώ και να ζητήσω τη συγνώμη του λαού για τα δικά μας λάθη, τα οποία έγιναν η αιτία να προκληθεί μια πρωτοφανής πολιτική οξύτητα που στις πλείστες περιπτώσεις υπερέβαινε τα όρια του πολιτικού πολιτισμού, με απαξιωτικούς ισχυρισμούς, προσωπικές επιθέσεις και κατασυκοφάντηση τόσο του ιδίου όσων και μελών της Κυβέρνησης μου, είπε σε άλλο σημείο.

Οι παραιτήσεις και το ντοκιμαντέρ - φωτιά

Σε παραιτήσεις οδηγήθηκαν δύο πολιτικά στελέχη στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2020, καθώς «πρωταγωνίστηκαν»  σε ντοκιμαντέρ του Al Jazeera όπου φέρονται να υπόσχονται «χρυσό διαβατήριο» σε Κινέζο επενδυτή, ο οποίος όμως έχει καταδικαστεί για διαφθορά και ξέπλυμα.

Ο σάλος που προκάλεσε η είδηση είχε ως αποτέλεσμα η κυπριακή κυβέρνηση να ανακοινώσει την κατάργηση του προγράμματος παροχής κυπριακών διαβατηρίων έναντι επενδύσεων. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στο διάστημα αυτό θα εξεταστούν όλες οι 700 αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί καθώς και όσες θα κατατεθούν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Παραιτήσεις

Ένα 24ωρο μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, και μετά το σάλο που είχε ξεσπάσει, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ζήτησε δημόσια συγγνώμη, ανακοίνωσε την αποχή από τα καθήκοντα του μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες, ενώ ξεκαθάρισε ότι ηχεί ήδη πάρει τις αποφάσεις του ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Την παραίτησή του από το ΑΚΕΛ υπέβαλε και ο βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνης. Παράλληλα ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι δόθηκαν οδηγίες στην αστυνομία για διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης αξιόποινων πράξεων από οποιονδήποτε. 

Η «εμπλοκή» και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 2019, ενεπλάκη σε αντίστοιχη υπόθεση και το όνομα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, καθώς φέρεται να να μεσολάβησε, για να πάρει χρυσό διαβατήριο, ο Low Taek Jhoέ, ένας χρηματιστής με καταγωγή από Κίνα και Μαλαισία, ο οποίος θεωρείται από τις μαλαισιανές Αρχές ως ένας από τους εγκεφάλους του σκανδάλου 1MDB.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA