Μενού
  • Α-
  • Α+

Στα Όρη του Άτλαντα του Μαρόκου, οι γυναίκες ακολουθούν την παράδοση της ύφανσης από το 600 π.Χ., και κάθε κόμπος που δημιουργούν έχει την δική του ιστορία. Η «Salam Hellο», μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2019, θέλησε να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες φέρνοντας τα μοναδικά τους χαλιά στην (ψηφιακή) αγορά με πλήρη διαφάνεια. Και, παρά την ζήτηση που έχουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η εταιρεία δεν επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία που είναι πίσω από τα προϊόντα της.

Κάθε βήμα της διαδικασίας για κάθε υφαντό ή χαλί γίνεται στο χέρι, όπως γινόταν για αιώνες στο Μαρόκο. Η Αμερικανίδα Μάλλορι Σόλομον, ιδιοκτήτρια της εταιρίας, δεν είχε στα σχέδιά της να μετακομίσει στο Μαρόκο. Πριν από τρία χρόνια, πήγε διακοπές εκεί. «Όταν προσγειώθηκα», θυμάται, «όλα άλλαξαν. Ένιωσα ότι ήμουν στο σπίτι μου». Γοητευμένη από τις παραδοσιακές τεχνικές, άρχισε να μαθαίνει περισσότερα για την ιστορία τους και αισθάνθηκε ότι μπορεί να τις βοηθήσει.

«Μαζί με την αγορά οποιουδήποτε υφαντού» λέει η Σόλομον στο H.B., «γίνεται γνωστή η υφάντρια, η ιστορία που κρύβεται πίσω από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, πόσο καιρό χρειάστηκε, και ποια υλικά».

Σημειωτέον ότι τα υλικά διαφέρουν από χωριό σε χωριό. «Ταξιδεύουμε σε όλη τη χώρα γιατί κάθε χωριό έχει την δική του τεχνική ύφανσης» εξηγεί η Σόλομον. «Ερχόμαστε πραγματικά σε επαφή με αυτές τις γυναίκες και συνεργαζόμαστε απευθείας».

«Όλα τα χαλιά είναι χειροποίητα από την αρχή έως το τέλος. Από το βούρτσισμα και το πλύσιμο του μαλλιού με το χέρι και τις τεχνικές φυσικών βαφών για το νήμα. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν φυσικές βαφές για να τα χρωματίσουν όπως τη χένα, το σαφράν και το ρόδι. Όταν στεγνώσει το νήμα, αρχίζουν να το υφαίνουν στον αργαλειό δένοντας δεκάδες χιλιάδες κόσμπους σε μοτίβα σύμφωνα με τις παραδόσεις των περιοχών τους. Όταν ολοκληρωθούν τα χαλιά βγαίνουν από τους αργαλειούς τις ημέρες που αντιστοιχούν στον κύκλο της σελήνης. Στη συνέχεια πλένονται, στεγνώνουν και βουρτσίζονται, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι στα νέα τους σπίτια».

«Το τελικό προϊόν», λέει η ιδιοκτήτρια «είναι κάτι περισσότερο από ένα χαλί. Είναι ένα μοναδικό έργο τέχνης.»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA