Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Κοιλάδα του Θανάτου βρίσκεται νοτιοανατολικά της οροσειράς Σιέρρα Νεβάδα στην έρημο Μοχάβι, στις πολιτείες Καλιφόρνια και Νεβάδα των ΗΠΑ. Είναι μία μακρόστενη κοιλάδα, περίκλειστη από απόκρημνες οροσειρές. Το  έδαφος της βρίσκεται σχεδόν 100 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Ως αποτέλεσμα η ζέστη εγκλωβίζεται στο εσωτερικό και η βροχόπτωση φθάνει σε λιγότερο από ένα εκατοστό ετησίως!

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Βράζει ο πλανήτης - Λιώνει η άσφαλτος στις ΗΠΑ, δεκάδες νεκροί στον Καναδά

Η φυλή των Ινδιάνων Τιμπίσα αποκαλούσε το μέρος «tumpisa», που σημαίνει «βαφή των βράχων»,  λόγω του κόκκινου χρώματος που μπορεί να παρασκευαστεί από τη μαλακή άργιλο της κοιλάδας.

https://www.youtube.com/watch?v=nZrI14lXFHk

Επί σειρά αιώνων, οι ιθαγενείς, έμαθαν πώς να επιβιώνουν σε έναν από τους πιο αφιλόξενους τόπους της Γης. Το  1849,  όταν οι λευκοί άποικοι έφτασαν εκεί μαζικά, καθ’ οδόν προς την Καλιφόρνια, ονόμασαν το μέρος Κοιλάδα του Θανάτου. Και ήταν λογικό, αφού η απόπειρα να διασχίσουν την έρημο με άμαξα οδήγησε στο θάνατο δεκάδες αποίκους, που αναζητούσαν χρυσό και ένα πιο λαμπερό μέλλον.

Η φήμη και η θερμοκρασία εκτοξεύτηκαν...

Η φήμη της Κοιλάδας ως το πιο ζεστό μέρος του κόσμου επισημοποιήθηκε πανηγυρικά μία μέρα σαν σήμερα, το 1913, όταν η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών κατέγραψε εκεί θερμοκρασία 56,7 βαθμών Κελσίου! Αυτή η μέτρηση, που έγινε στο αποκαλούμενο Φέρνας Κρικ (ρέμα του καμινιού) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερη καταγεγραμμένη ατμοσφαιρική θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης. Το 1972 η θερμοκρασία του εδάφους μετρήθηκε στο τρομακτικό νούμερο των 93,9 βαθμών Κελσίου!

Το Φέρνας Κρικ έγινε το κέντρο της τοπικής επιχείρησης εξόρυξης βόρακα (ένυδρο ορυκτό του βορίου, που χρησιμοποιείται σε καθαριστικά προϊόντα για τις λευκαντικές του ιδιότητες). Παρά τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας το ορυχείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα! Η προοπτική του κέρδους αποδείχθηκε σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε  σήμερα το Φέρνας Κρικ έχει και γήπεδο γκολφ.

Από τη μία οι πράσινοι χλοοτάπητες αποτελούν απόδειξη της ανθρώπινης επινοητικότητας, αλλά από την άλλη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ασυδοσίας στη διαχείριση των φυσικών πόρων. Η επίδραση της ανθρωπότητας στο περιβάλλον καθιστά σχεδόν βέβαιο πως το ρεκόρ της υψηλότερης θερμοκρασίας στον κόσμο σύντομα πρόκειται να σπάσει…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA