Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες λόμπι για να ασκήσουν επιρροή στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, ανέφερε την Πέμπτη η μη κομματική και ανεξάρτητη ΜΚΟ Open Secrets. Μεταξύ των πληρωμένων εκπροσώπων ομάδων συμφερόντων ήταν και ο Ρούντολφ Τζουλιάνι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Διαβάστε ακόμη: Ντόναλντ Τραμπ: Καταθέτει μήνυση εναντίον Facebook, Twitter και Google για τον αποκλεισμό του

Ο Τζουλιάνι έγινε ένας από τους δικηγόρους του Τουρκο-ιρανού λαθρεμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, που συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Μαϊάμι λόγω της συμμετοχής του σε ένα σύστημα φοροδιαφυγής υπέρ της ιρανικής κυβέρνησης. Ο Ζαράμπ, αργότερα άλλαξε πλευρά και έγινε μάρτυρας κατηγορίας της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, του διοικητή της Halkbank, ο οποίος συνελήφθη επίσης το 2017 στη Νέα Υόρκη. Κατά συνέπεια, ο Ατίλα καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για σχεδόν δύο χρόνια πριν επιστρέψει στην Τουρκία και μετά βαΐων και κλάδων του δοθεί η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. 

Στην υπόθεση έχει επισημανθεί ότι εμπλέκεται και ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος συνέβαλε στο "χτίσιμο" του όλου σχεδίου αποφυγής των κυρώσεων.

Ο Τζουλιάνι προσπάθησε να άρει κατηγορίες εναντίον του Ζαράμπ, το 2017, και σε ένα σημείο, φέρεται να προσπάθησε να μεσολαβήσει για την ανταλλαγή κρατουμένων με την Τουρκία, προσφέροντας τον Ζαράμπ ως αντάλλαγμα τον Αμερικανό Πάστορα Άντριου Μπράνσον, που τότε κρατείτο στις τουρκικές φυλακές με την κατηγορία του ξένου πράκτορα. Η επίσκεψη του Τζουλιάνι στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στους New York Times το 2017. 

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό, ότι μέρος της συμφωνίας ήταν ο Μάικλ Φλιν, ο οποίος είχε λάβει περί τα 15 εκατ. δολάρια για να απαγάγει τον Γκιουλέν και να τον στείλει στην Τουρκία, κάτι για το οποίο, ο Ντόναλντ Τραμπ, του απένειμε χάρη λίγες μόνο ώρες πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Η τουρκική κυβέρνηση πλήρωσε το δικηγορικό γραφείο του Τζουλιάνι "Greenberg Traurig LLP" περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2016 και 2020.  Ένας άλλος στενός σύμμαχος του Τραμπ που πληρώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση σε εκατομμύρια την ίδια περίοδο είναι ο Μπράιαν Μπάλαρντ, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της προεκλογικής επιτροπής του Τραμπ και μέλος της μεταβατικής του ομάδας.

Οι φιλοδοξίες του Τζουλιάνι 

 Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του επιτελείου Τραμπ, αναλαμβάνοντας όλη τη βρώμικη δουλειά, που ουδείς άλλος ήθελε να φέρει εις πέρας. στις πέντε δεκαετίες που συμμετέχει στη δημόσια ζωή, ποτέ δεν ήταν πιο γνωστός στις εθνικές υποθέσεις. Βήμα προς βήμα, συνόδευσε τον πρόεδρο Τραμπ στο κατώφλι της παραπομπής του 2019. Ο ίδιος τελεί, άλλωστε, υπό ομοσπονδιακή έρευνα από εισαγγελείς για τον θώκο από τον οποίο άρχισε να απολαμβάνει τις πρώτες αχτίδες διασημότητας, πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Τα προβλήματα που κατάφερε να δημιουργήσει στον πελάτη του και στον εαυτό του είναι προϊόντα μιας πανίσχυρης θέσης την οποία κατασκεύασε: ένα υβρίδιο άμισθου βοηθού του προέδρου και «διακινητή» πρόσβασης και συμβουλών – με το αζημίωτο. Κανένα άλλο όνομα πέρα από εκείνο του Τραμπ δεν αναφέρθηκε συχνότερα στη διάρκεια των ακροάσεων για την παραπομπή με το ερώτημα της καθαίρεσης. Στην ίδια την έκθεση, εξάλλου, ο Τζουλιάνι περιγράφεται ως η βασική δεξαμενή κατάχρησης της προεδρικής εξουσίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA