Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνολικά 15 περιστατικά του συνδρόμου Guillain-Barré, μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα σε ανθρώπους που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (14/7) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Διευκρινίζεται ωστόσο πως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν προκειμένου να διευκρινιστεί ότι το σύνδρομο οφείλεται πράγματι στο εμβόλιο.

Ακόμα, στον ΕΜΑ αναφέρθηκαν 9 περιστατικά θρομβοκυτταροπενίας (χαμηλών αιμοπεταλίων) σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με σκεύασμα της Moderna, λόγω κινδύνου αιμορραγίας. Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν έχει αποδειχθεί αιτιακή σχέση με τον εμβολιασμό. Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση.

Η θρομβοκυτταροπενία είχε μέχρι σήμερα αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια των εμβολίων ιικού φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson), ενώ το σύνδρομο Guillain-Barré αναγνωρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca. Την ίδια ημέρα αναγνωρίστηκε ως πιθανή παρενέργεια των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna) η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς), κυρίως στους νέους άνδρες.

Ακόμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε συστήσει να μην χορηγούνται εμβόλια ιικού φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson) σε άτομα με ιστορικό διαρροής των τριχοειδών, διαταραχή στην οποία το πλάσμα (υγρό) του αίματος διαρρέει από τα τριχοειδή αγγεία, κάτι που συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.

FDA για Guillain-Barré: Αυξημένος ο κίνδυνος σύνδεσης με το εμβόλιο Johnson & Johnson

Ολα αυτά την ώρα που από τη Δευτέρα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε για «αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης του συνδρόμου Guillain-Barré, με την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19. Αμερικανοί αξιωματούχοι υγείας εντόπισαν 100 αναφερόμενες περιπτώσεις ατόμων που εμφάνισαν το σύνδρομο Guillain-Barré, από τις σχεδόν 12,5 εκατομμύρια δόσεις αυτού του μονοδοσικού εμβολίου που έχουν χορηγηθεί. Από αυτές τις 100 περιπτώσεις, στις 95 η μορφή της ασθένειας ήταν σοβαρή και τα άτομα αυτά χρειάστηκαν νοσηλεία. Ένα άτομο πέθανε.

Η ανακοίνωση της FDA αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το εμβόλιο της Johnson & Johnson (J&J), το οποίο έλαβε άδεια κατεπείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, η χρήση του οποίου τέθηκε σε αναστολή για δέκα ημέρες τον Απρίλιο μετά από αναφορές για περιπτώσεις γυναικών που εμφάνισαν μετά τον εμβολιασμό τους με τον εν λόγω εμβόλιο σοβαρές περιπτώσεις αιματικών θρομβώσεων που συνδυάζονταν με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων. Αξιωματούχοι υγείας αποφάνθηκαν τελικά ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια. Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες. Αυτή η ασθένεια προσβάλλει μεταξύ 3.000 και 6.000 ανθρώπων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA