Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπέκυψε στα τραύματά του ο Ολλανδός δημοσιογράφος Πέτερ Ντε Βρις, ο οποίος είχε πέσει θύμα ενέδρας θανάτου που του είχε στήσει η μαφία. Ο Ντε Βρις είχε δεχτεί πυροβολισμούς σε έναν δρόμο στο Αμστερνταμ και είχε τραυματιστεί σοβαρά, ωστόσο, η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη όπως αποδείχθηκε και σήμερα το μεσημέρι ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Ο Ντε Βρις είχε γίνει γνωστός για τις έρευνές του που έχουν φέρει στο φως εγκλήματα του ολλανδικού υποκόσμου. Ο νεκρός δημοσιογράφος Πέτερ Ντε Βρις κέρδισε το 2008 διεθνές βραβείο Emmy στην κατηγορία επικαιρότητας για τις έρευνες του στην υπόθεση εξαφάνισης της εφήβου Νάταλι Χολογουέι στην Αρούμπα το 2005.

«Η επίθεση εναντίον του Πέτερ Ρ. ντε Βρις είναι σοκαριστική και αδιανόητη, είναι επίθεση εναντίον ενός θαρραλέου δημοσιογράφου και κατά συνέπεια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, που είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία μας και για το κράτος του δικαίου μας», είπε την επομένη της επίθεσης ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Χάγη.

Ο δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, που δολοφονήθηκε σε ηλικία 64 ετών εμφανιζόταν συχνά στον ρόλο εκπροσώπου θυμάτων ή στον στενό κύκλο μαρτύρων-κλειδιών. Είχε δεχθεί αρκετές φορές απειλές κατά της ζωής του στην καριέρα του και τελικά το οργανωμένο έγκλημα κατάφερε να τον φιμώσει δολοφονώντας τον άνανδρα.

«Επίθεση εναντίον της ελευθερίας»

Αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν πέντε πυροβολισμούς κι είδαν τον δημοσιογράφο να φέρει τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, μετέδωσε η ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS.  Στην πιο πρόσφατη παγκόσμια κατάταξη των κρατών ως προς την ελευθερία του Τύπου από τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), η Ολλανδία κατέλαβε την 6η θέση μεταξύ των 180 χωρών που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο, πίσω από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Δανία και την Κόστα Ρίκα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA