Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δικαστήριο της ΕΕ: Οι επιχειρήσεις μπορούν να απαγορεύουν τη μαντίλα

Οι εργοδότες μπορούν να απαγορεύουν στις εργαζόμενες να φορούν τη μουσουλμανική μαντίλα στη δουλειά τους, απεφάνθη Δικαστήριο της ΕΕ

Εργαζόμενη με μαντίλα (Πηγή: Shutterstock)
Εργαζόμενη με μαντίλα (Πηγή: Shutterstock)

Μια ακόμη απόφαση κατά της μαντίλας – υπάρχει αντίστοιχη το 2017 – σε εργασιακό χώρο, ελήφθη από το Δικαστήριο της ΕΕ. Σύμφωνα με το Reuters, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασε δύο υποθέσεις για μουσουλμάνες στη Γερμανία, οι οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τους εργοδότες τους αφότου άρχισαν να φορούν την ισλαμική μαντίλα.Έτσι, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι εταιρείες μπορούν να απαγορεύουν στις μουσουλμάνες εργαζόμενές τους να φορούν μαντίλα υπό ορισμένες συνθήκες.

Το σκεπτικό περί ουδετερότητας

«Η απαγόρευση του να φοράει κάποιος ορατές εκφράσεις πολιτικών, φιλοσοφικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων στο χώρο εργασίας μπορεί να δικαιολογηθεί από την ανάγκη του εργοδότη να παρουσιάζει μια ουδέτερη εικόνα προς τους πελάτες ή να αποτρέψει κοινωνικές διενέξεις», σύμφωνα με το Δικαστήριο. Αμφότερες οι γυναίκες που είχαν προσφύγει - η μία παρείχε υπηρεσίες ειδικής φροντίδας σε κέντρο παιδικής μέριμνας στο Αμβούργο που διευθύνεται από μια φιλανθρωπική οργάνωση και η άλλη εργαζόταν ως ταμίας σε αλυσίδα φαρμακείων - δεν φορούσαν μαντίλα όταν άρχισαν να δουλεύουν, αλλά αποφάσισαν να το κάνουν χρόνια αργότερα αφού επέστρεψαν από γονική άδεια. Όμως οι εργοδότες τους τις έθεσαν σε διαθεσιμότητα.

Ο... ευρωπαϊκός πόλεμος της μαντίλας

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της μαντίλας έχει προκαλέσει κατά καιρούς σοβαρές αντιπαραθέσεις. Το 2004 στη Γαλλία, επί Ζακ Σιράκ είχε απαγορευτεί η χρήση θρησκευτικών συμβόλων όπως ο σταυρός ή η μαντίλα, στα δημόσια σχολεία. Το 2011, επί Νικολά Σαρκοζί, τέθηκε σε ισχύ νόμος ο οποίος απαγόρευε στις γυναίκες που με νικάμπ ή μπούρκα να κυκλοφορούν σε δημόσιους χώρους.

Σε απόφασή του το 2017, το Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο είχε ήδη κρίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να απαγορεύουν στο προσωπικό τους να φορά ισλαμική μαντίλα και άλλα ορατά θρησκευτικά σύμβολα υπό ορισμένες συνθήκες.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#δικαστήρια #μαντίλα #Γαλλία #Ευρωπαϊκή Ένωση