ΔΙΕΘΝΗ
17/07/2021 14:12

Τουρκία: Προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ - Ζητά αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών

Επιστολή στον ΟΗΕ κοινοποίησε η Τουρκία, στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα για «συνεχείς και σκανδαλώδεις» παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας για ακόμα μία φορά την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Τουρκία: Προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ - Ζητά αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (πηγή: Associated Press)
Ανάγνωση:

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κοινοποίησε η Τουρκία, στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα για «συνεχείς και σκανδαλώδεις» παραβιάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας για ακόμα μία φορά την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τις «επίσημες υποχρεώσεις της» στα νερά αυτά, παραβιάζοντας βασικά άρθρα των συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού όσον αφορά στη στρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στην επιστολή, η οποία απεστάλη την Τρίτη, δίνεται έμφαση στην εγγύτητα των ελληνικών νησιών – μεταξύ τους και το Καστελόριζο – με την Τουρκία. «Η Ελλάδα απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας με αυτή τη συμπεριφορά. Οι παραβιάσεις αυτές μπορεί να φέρουν κλιμάκωση της έντασης, η οποία θα έχει συνέπειες στην ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» προσθέτουν οι Τούρκοι στην επιστολή τους.

Η Άγκυρα ζητά από την Αθήνα, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, να αποκαταστήσει την κατάσταση αποστρατιωτικοποίησης των νησιών,με βάση τις σχετικές συμφωνίες. Τέλος, η τουρκική πλευρά επισημαίνει πως έχει αναφέρει επανειλημμένα τις παραβιάσεις της Ελλάδας μέσω διπλωματικών καναλιών και θέτουν και ζήτημα καθορισμού ΑΟΖ.

«Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών», αναφέρεται στην επιστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΟΗΕ ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ