ΔΙΕΘΝΗ
21/07/2021 16:15

Κατεχόμενα: Τουρκικές σημαίες στο Λύκειο Ελληνίδων στα Βαρώσια

Εικόνες που προκαλούν οργή στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων στα Κατεχόμενα, μόλις μια ημέρα μετά τις εξαγγελίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα ανοίξει το 3,5% της Αμμοχώστου, κόντρα σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Κατεχόμενα: Τουρκικές σημαίες στο Λύκειο Ελληνίδων στα Βαρώσια
Βαρώσια (Assosiated Press)
Ανάγνωση:

Προκλητικές ενέργειες και κινητικότητα από την Τουρκία στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, άρχισαν να σβήνουν ελληνικές επιγραφές, ενώ έξω από το Λύκειο Ελληνίδων υψώθηκαν τουρκικές σημαίες. Χθες Τρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να κάνουν αίτηση για να τους επιστρέψει τις περιουσίες τους, που παράνομα κατέχει η Τουρκία από το 1974, με τον όρο, ουσιαστικά με το αντάλλαγμα να αναγνωρίσουν την τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Διαβάστε ακόμη: Προκαλεί ο Τσαβούσογλου με βίντεο του Αττίλα και σχόλιο «47 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση»

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Αμμόχωστος άνοιξε και την επισκέφθηκαν Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι, δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο της «καταγραφής» περιουσιών, μιας πρωτοβουλίας του ψευδοκράτους που είχε προκαλέσει αντιδράσεις.

Ψήφισμα ευρωβουλευτών κατά των τουρκικών ενεργειών

Το Νοέμβριο του 2020, με 631 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά ψήφισαν 3 ενώ 59 απείχαν. Τo ψήφισμα που καταδίκαζε τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια, ζητούσε από την κυβέρνηση της Τουρκίας «να αντιστρέψει την απόφαση αυτή και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες». Καλούσε δε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «να διατηρήσει την ενοποιημένη του θέση έναντι των μονομερών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, να αναλάβει δράση και να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις ως απάντηση στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», υπενθύμιζε ότι περαιτέρω κυρώσεις «μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω διαλόγου, ειλικρινής συνεργασίας και συγκεκριμένης προόδου επί του εδάφους» και ζητούσε «να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΟΗΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ