Μενού
  • Α-
  • Α+

Διάσημη για τα κανάλια της η Βενετία – αλλά και τις πλημμύρες που συχνά βασανίζουν τους κατοίκους της – υποφέρει από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι η πρώτη φορά που απειλείται, μάλιστα

Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε μία «χαμένη Ατλαντίδα» στο βυθό της. Ένας αρχαίος δρόμος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αποκαλύπτει, μάλιστα, πως η λιμνοθάλασσα ήταν κάποτε στεριά.  Ερευνητές από το ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης στην Ιταλία, βρήκαν 12 δομές – φαντάσματα. Μαζί, συνθέτουν ένα μονοπάτι που διέσχιζε τμήμα της αυτοκρατορία και είχε μήκος ένα χιλιόμετρο. Φαίνεται, έτσι, πως κάποτε οι Ρωμαίοι περπατούσαν στην περιοχή και το Μεγάλο Κανάλι ήταν ξηρά, δύο χιλιετίες πριν. 

Σήμερα, το νερό καλύπτει μεγάλο μέρος της πόλης. Η υδάτινη έκταση αγγίζει τα 544 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το  βαθύτερο σημείο της φτάνει τα 22, περίπου, μέτρα. 

Στο μέσο παρατηρητή, οι αρχαίες δομές μοιάζουν με πέτρες. Κοιτάζοντας καλύτερα, όμως, καταλαβαίνουμε πως αποτελούν τμήματα δρόμου.  «Από γεωγραφική άποψη, η έρευνα περιγράφει λεπτομερώς εξαιρετικά στοιχεία που φέρνουν στο φως τη σύνθετη δομή της Αρχαίας Ρώμης», δήλωσε ο καθηγητής θαλάσσιας γεωλογίας, Christopher Hein, στο Inverse. Ο λόγος, βέβαια, που είναι σημαντική η μελέτη, βρίσκεται κυρίως σε όσα αποκαλύπτει για το μέλλον. Σε μερικές εκατοντάδες χρόνια από τώρα, φαίνεται πως η Βενετία που γνωρίζουμε δε θα υπάρχει πια. Το πιθανότερο είναι να έχει καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό.

Διαβάστε περισσότερα: jenny.gr 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA