Μενού
  • Α-
  • Α+

Την λένε πατάτα και μέχρι τις 28 Ιουλίου του 1596 δεν γνώριζαν την ύπαρξή της στην Ευρώπη. Μια μέρα σαν σήμερα ο σερ Φράνσις Ντρέικ, ο πειρατής - θαλασσοπόρος του βρετανικού Στέμματος την έφερε στη Γηραιά ήπειρο από την Κολομβία

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα 19 Ιουλίου του 1810: Ένας τολμηρός Πορτογάλος δοκιμάζει πρώτος να κολυμπήσει στα νερά της Ιπανέμα στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Η πατάτα και συγκεκριμένα οι κόνδυλοι του φυτού είναι μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου. 

Τα ιστορικά στοιχεία λένε ότι οι ιθαγενείς Αμερικανοί, που ζούσαν στην οροσειρά των Περουβιανών και Βολιβιανών Άνδεων, γνώριζαν την πατάτα περίπου 4.000 χρόνια πριν εισαχθεί στην Ευρώπη. 

Ένας μύθος λέει ότι ο πρώτος που εισήγαγε την πατάτα στην Ευρώπη, ήταν o Άγγλος γαιοκτήμονας Γουόλτερ Ράλεϊ, που χρηματοδότησε πολλές αποστολές στο Νέο Κόσμο. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο ίδιος είχε φυτέψει την πρώτη πατάτα σε κτήμα του, στην πόλη Κορν της Ιρλανδίας, όμως…

Οι μύθοι είναι για να τους διαβάζουμε, αλλά να μην τους δίνουμε σημασία κι έτσι καταλήγουμε σε μια περισσότερο τεκμηριωμένη ιστορικά θεωρία: Ο άγγλος πειρατής σερ Φράνσις Ντρέικ, ήταν ο πρώτος… εισαγωγέας πατάτας. Ο Ντρέικ, επιστρέφοντας το 1586 στην Αγγλία, έπειτα από μία μάχη με τους Ισπανούς στην Καραϊβική, έκανε μια στάση στην Κολομβία για προμήθειες κι εκεί πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της πατάτας την πήρε και την έφερε στην Ευρώπη.

Το ναυάγιο με τις πατάτες

Υπάρχει όμως και Τρίτη θεωρία: Ο πρώτος βολβός πατάτας ξεβράστηκε στις ακτές της Ιρλανδίας, μαζί με τα συντρίμμια της Ισπανικής Αρμάδας, το 1588. Κάποιος πεινασμένος την βρήκε, την έβρασε και είχαμε την πρώτη πατατοσαλάτα – αγαπημένο πιάτο των Ιρλανδών.

Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την εισαγωγή πατάτας στην Ευρώπη είναι μία απόδειξη με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 1567 ενός εξαγωγέας πατάτας από τα Κανάρια Νησιά προς έναν έμπορο της Αμβέρσας.

Ποιο σιτάρι; Φέρτε μας πατάτες!

Το νέο φυτό προσέλκυσε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων αγροτών, που διαπίστωσαν ότι η καλλιέργειά του ήταν εύκολη και παρείχε πολύ μεγαλύτερη σοδειά από τα σιτηρά. Μέχρι το 1650 είχε κυριαρχήσει στη διατροφή των Ιρλανδών. Οι Ιρλανδοί άποικοι μάλιστα, ήταν και οι πρώτοι που εισήγαγαν την πατάτα στη Βόρειο Αμερική και την πρωτοκαλλιέργησαν στην περιοχή Λόντοντερι του Νιου Χαμσάιρ, το 1719.

Έως το τέλος του 18ου αιώνα, η πατάτα είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία και στις γειτονικές χώρες, χάρη στην επιμονή του Αντουάν-Ογκιστέν Παρμαντιέ, ενός από τους αυλικούς του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ'.

Το γεώμηλο κατακτά τον κόσμο

Οι Γάλλοι την ονόμασαν «pomme de terre» («μήλο της γης»), που πέρασε και στα ελληνικά ως γεώμηλο. Να πούμε ότι κάθε φαγητό με πατάτα στη Γαλλία το ονομάζουν «παρμαντιέ».

Πιο επιφυλακτικοί, οι Ρώσοι, αρχικά αποκαλούσαν τις πατάτες «μήλα του διαβόλου», πιθανότατα εξαιτίας του γεγονότος ότι αναπτύσσονταν κάτω από την επιφάνεια της γης. Γρήγορα, όμως, κατάλαβαν τη χρησιμότητά της, γιατί, εκτός από φθηνή και θρεπτική τροφή, μπορούσαν να παρασκευάζουν από την πατάτα και την αγαπημένη τους βότκα.

Ο Καποδίστριας βάζει φρουρούς στις πατάτες

Στην Ελλάδα, η πατάτα έφτασε κάπως αργά.  Ο πρώτος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν βασική και θρεπτική τροφή για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό των μετεπαναστικών χρόνων.

Ο αστικός μύθος λέει ότι όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, ο Καποδίστριας, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που φιλύποπτοι και συντηρητικοί καθώς ήταν τις πέταξαν στα σκουπίδια. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά την ψυχολογία και τις διαθέσεις των συμπατριωτών του και μιμούμενος τον Φρειδερίκο τον Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα, περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα - νύχτα. Μέσα σε μια εβδομάδα εξαφανίστηκαν!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA