Μενού
  • Α-
  • Α+

«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση στη χερσόνησο της Κορέας αφού τα επικείμενα στρατιωτικά γυμνάσια ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Σεούλ έχουν σημάνει συναγερμό στη Βόρεια Κορέα όπου τόσο ο Κιμ Γιονγκ Ουν όσο και η αδελφή του Κιμ Γιο Τζονγκ προειδοποίησαν Νότια Κορέα και ΗΠΑ, λίγες ημέρες αφότου οι δύο χώρες της χερσονήσου ξεκίνησαν να επικοινωνούν μετά από σχεδόν ένα χρόνο.

Διαβάστε ακόμη: Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι Βορειοκορεάτες δακρύζουν για τον αδυνατισμένο ηγέτη – Ανησυχούν για την υγεία του

Η Κιμ Γιο Τζονγκ, δήλωσε σήμερα, Κυριακή πως εάν η Νότια Κορέα πραγματοποιήσει τα σχεδιαζόμενα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ, θα βλάψει την αποφασιστικότητα των δύο χωρών να ανοικοδομήσουν τις σχέσεις τους, μετέδωσε το κρατικό μέσο KCNA.

Η Κιμ Γιο Τζονγκ είπε, επίσης, πως μια πρόσφατη απόφαση για την αποκατάσταση των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας δεν θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως κάτι παραπάνω από μια επανασύνδεση των «φυσικών» δεσμών και θα ήταν «απερίσκεπτο» να υποθέσει ότι επίκειται οποιαδήποτε σύνοδος.

Τα σχόλιά της διατυπώνονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Βόρεια και η Νότια Κορέα βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με το ενδεχόμενο να οργανώσουν μια σύνοδο, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποκατάστασης των σχέσεών τους. Η Ουάσιγκτον και η Σεούλ αναμένεται να διεξάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μέσα στον Αύγουστο.

«Η κυβέρνησή μας και ο στρατός θα παρακολουθούν στενά εάν οι Νοτιοκορεάτες προχωρήσουν με τα επιθετικά πολεμικά γυμνάσια ή θα πάρουν τη μεγάλη απόφαση. Ελπίδα ή απόγνωση; Δεν εξαρτάται από εμάς», τόνισε σε μια ανακοίνωση η Κιμ Γιο Τζονγκ, όπως μετέδωσε το KCNA.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκε με τους επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας και ζήτησε την αύξηση των δυνατοτήτων ώστε να αντεπεξέλθει η χώρα σε πιθανή ξένη πρόκληση, καθώς η Πιονγιάνγκ βλέπει τα συγκεκριμένα στρατιωτικά γυμνάσια σαν μία εξάσκηση για επικείμενη επέμβαση.

Ο Κιμ ο οποίος εμφανίστηκες εκ νέου αδυνατισμένος πραγματοποίησε συναντήσεις με του διοικητές των στρατιωτικών δυνάμεων και πολιτικούς αξιωματούχους από τις 24-27 Ιουλίου ώστε να συζητηθούν τρόποι βελτίωσης της στρατιωτικής ισχύος της Βόρειας Κορέας. Μάλιστα αυτή ήταν η πρώτη τέτοιου εύρους συνάντηση από την ίδρυση της χώρας.

Σύμφωνα με το δίκτυο KCNA, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Κιμ Γιονγκ Ουν πίεσε τους διοικητές και τους πολιτικούς αξιωματούχους να επικεντρωθούν στις προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για ενεργητική και επιθετική αντίδραση σε οποιαδήποτε στρατιωτική πρόκληση από εχθρούς.

Παράλληλα κατηγόρησε τις εχθρικές δυνάμεις, εννοώντας προφανώς τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, ότι χρησιμοποιούν τις δυνατότητες για να πραγματοποιήσουν μία προληπτική επίθεση αλλά και για να εντείνουν όλα τα είδη απεγνωσμένων και επίμονων στρατιωτικών γυμνασίων για να αυξήσουν την επιθετικότητα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.