Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το hashtag #helpTurkey και δύο φωτογραφίες από τις φωτιές που κατακαίνε την Τουρκία, Τούρκοι πολίτες ζητούν μέσω social media βοήθεια από το εξωτερικό για την κατάσβεσή τους. Η έκκληση γίνεται στα αγγλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά, ενώ η χώρα ζει δραματικές στιγμές. Μέχρι χθες Κυριακή υπήρχαν πάνω από 2,4 εκατ. tweets με το συγκεκριμένο hashtag. Ωστόσο κρατικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη αντιδράσει λέγοντας ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται από ξένα κέντρα και έχει στόχο να εμφανίσει την Τουρκία ως αδύναμο κράτος που δεν μπορεί να διαχειριστεί τις υποθέσεις του.https://www.instagram.com/p/CSC7jYPAmMf/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Οι εικόνες πάντως που μεταδίδονται από τα διεθνή δίκτυα είναι αποκαρδιωτικές: Ξενοδοχεία εκκενώνονται, άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι, άλλοι θρηνούν χαμένες περιουσίες.

https://twitter.com/ABC/status/1422007657259487232?ref_src=twsrc^tfw

Σε βοήθεια της Τουρκίας εστάλησαν δύο Canadair από την Ισπανία και ένα από την Κροατία, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβάστε ακόμη: Προκαλεί ο Ερντογάν πετώντας τσάι στους πυρόπληκτους – Οργή στα social media

https://twitter.com/SkyNews/status/1422134776794947585?ref_src=twsrc^tfw

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Τουρκία αυτήν την δύσκολη στιγμή. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στον τουρκικό λαό που έχασε αγαπημένα πρόσωπα και στις θαρραλέες ομάδες άμεσης επέμβασης που κάνουν ό,τι μπορούν για να αντιμετωπίσουν τις φονικές πυρκαγιές», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ευρωπαίος επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Από τις 130 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά το τελευταίο εξαήμερο σε ολόκληρη την Τουρκία, επτά παραμένουν ενεργές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Πού καίνε οι φωτιές

Η φωτιά που απειλεί τις πόλεις Αντάλια (Αττάλεια), Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και Μαρμαρίδα, εκατοντάδες τουρίστες και κάτοικοι απομακρύνονται από τα ξενοδοχεία και τις κατοικίες τους.  Περισσότερα από 1.100 άτομα απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης. Σε πολλές κοινότητες που παραδόθηκαν στις φλόγες, εθελοντές οργανώθηκαν για να βοηθήσουν τους περισσότερους των 4.000 πυροσβεστών που έχουν αναπτυχθεί στους τόπους των πυρκαγιών.

Στην Μαρμαρίδα, εθελοντές έχουν αναλάβει την συγκέντρωση και την διανομή νερού και τροφίμων, καθώς και προϊόντων όπως οι κρέμες για τα εγκαύματα ή αντιπυρικά ενδύματα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA