Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ιαπωνία αποφάσισε σήμερα να διευρύνει τους περιορισμούς έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού προκειμένου να καλύψουν τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, καθώς μια πρωτοφανής αύξηση των μολύνσεων εντείνει την πίεση στα νοσοκομεία στη φιλοξενούσα τους Ολυμπιακούς Αγώνες πόλη Τόκιο και σε άλλα τμήματα της χώρας.

Η Ιαπωνία είχε αποφύγει τις εκρηκτικές εξάρσεις της νόσου που παρουσιάστηκαν αλλού, όμως ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται γρήγορα καθώς οι νέες μολύνσεις κατέρριψαν υψηλό ρεκόρ στο Τόκιο, επισκιάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου και πυροδοτώντας αμφιβολίες για την απόκριση του πρωθυπουργού Γιοσιχίντα Σούγκα στην πανδημία.

Ο Σούγκα ανακοίνωσε τα νέα βήματα -τα οποία είναι κυρίως εθελοντικά, αντίθετα με τα αυστηρά λοκντάουν που επιβλήθηκαν αλλού- καθώς οι νέες ημερήσιες μολύνσεις στο Τόκιο έφθασαν τις 5.042, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Σε όλη τη χώρα οι νέες μολύνσεις έφθασαν για πρώτη φορά τις 15.000, ενώ ειδικοί υγείας στην πρωτεύουσα δήλωσαν πως οι αριθμοί στο Τόκιο θα μπορούσαν να διπλασιαστούν σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK.

«Η κατάσταση επί του πεδίου (στα νοσοκομεία) είναι εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα σε ένα πάνελ ειδικών πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του Σούγκα. Είπε πως οι σοβαρές νοσήσεις έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Μέλη της επιτροπής ζήτησαν έκτακτη ανάγκη σε όλη τη χώρα

Το πάνελ ενέκρινε την πρόταση να κηρυχθεί «σχεδόν κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σε οκτώ ακόμη από τις 47 νομαρχίες της Ιαπωνίας. Όμως ο Νισιμούρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ορισμένα μέλη [της επιτροπής] είπαν πως η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να απαιτεί την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα.

Ο Σούγκα είπε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση «δεν το εξετάζει αυτό τώρα» και πως θα εστιάσει τις προσπάθειές της σε περιοχές θερμών σημείων (hot-spot).

Έξι νομαρχίες περιλαμβανομένου του Τόκιο βρίσκονται ήδη σε πλήρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης εως τις 31 Αυγούστου, και άλλες πέντε υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρές οδηγίες, κάτι που σημαίνει ότι λίγο πάνω από το 50% του πληθυσμού καλύπτεται από ορισμένους περιορισμούς.

Αμφότεροι οι τύποι περιορισμών εστίασαν πρόσφατα στο να ζητείται από τα εστιατόρια να κλείνουν νωρίς και να σταματούν να σερβίρουν αλκοόλ, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους όσο περισσότερο γίνεται. Ο Σούγκα κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στη διάρκεια των θερινών διακοπών.

Τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από την Κυριακή, σημαίνουν πως τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού θα τεθεί υπό περιορισμό κάποιου είδους. Οι επικρίσεις σε βάρος του Σούγκα, που η δημοτικότητά του ήταν ήδη σε ιστορικό χαμηλό, αυξάνονται σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση απορρίπτει συσχετισμό της έξαρσης με τους Ολυμπιακούς

Η κυβέρνηση λέει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνεςδεν ευθύνονται για την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων, όμως ειδικοί λένε πως η διοργάνωση των Αγώνων έστειλε ένα μικτό μήνυμα σε έναν ήδη κουρασμένο πληθυσμό, για την ανάγκη να μείνει στο σπίτι.

Οι διοργανωτές των Αγώνων ανέφεραν σήμερα 31 νέες σχετιζόμενες με την COVID-19 μολύνσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους από την 1η Ιουλίου στις 353.

Μένει να φανεί αν οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί λόγω COVID-19, που είναι κυρίως εθελοντικοί, θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο καθώς η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα εξαπλώνεται.

«Δεν νομίζω πως περισσότερα [πιο αυστηρά μέτρα] θα κάνουν τη διαφορά - (είναι) απλώς μια πολιτική δήλωση», δήλωσε ο Κέντζι Σιμπούγια, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου για την Υγεία του Πληθυσμού στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου.

Η διεύρυνση των μέτρων ακολουθεί μια οπισθοχώρηση του Σούγκα από το σχέδιό του να περιορίσει τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19 σε εκείνους που είναι σοβαρά άρρωστοι και εκείνους που κινδυνεύουν να αρρωστήσουν σοβαρά. Οι υπόλοιποι καλούνται να απομονωθούν στο σπίτι.

Αυτό έγινε με σκοπό να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νοσοκομειακών κλινών, όμως επικριτές λένε πως θα οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων αφού η κατάσταση των ασθενών μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία.

Απαντώντας στις επικρίσεις μέσα και έξω από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Σούγκα είπε χθες, Τετάρτη, πως η αλλαγή αφορά περιοχές που βλέπουν μια απότομη αύξηση των μολύνσεων από COVID-19, όπως το Τόκιο, και πως δεν είναι εθνικά ενιαία.

Σήμερα φάνηκε να κάνει κι άλλο πίσω, λέγοντας πως οι ασθενείς με μέτρια συμπτώματα που χρειάζονται θεραπεία με οξυγόνο θα γίνονται δεκτοί στο νοσοκομείο και πως οι γιατροί θα παίρνουν τις τελικές αποφάσεις.

Η οπισθοχώρηση είναι άλλο ένα πλήγμα στον Σούγκα πριν από μια αναμέτρηση για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος.

Λίγο κάτω από το 31% των κατοίκων της Ιαπωνίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Με 15.221 θανάτους να έχουν καταγραφεί μέχρι και χθες, η θνητότητα της COVID-19 είναι περίπου 1,6%, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA