Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τεράστια δασική πυρκαγιά Ντίξι έγινε την Κυριακή, η δεύτερη μεγαλύτερη στην πρόσφατη ιστορία της Καλιφόρνιας και  αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον άλλες δέκα ημέρες, οδηγώντας στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη τριών ανθρώπων.

Η φωτιά μετέτρεψε σε στάχτη λίγο παραπάνω από 1.980.000 στρέμματα αφότου ξέσπασε στις 13 Ιουλίου στο βόρειο τμήμα της πολιτείας. Η καμένη έκταση καλύπτει στο εξής επιφάνεια μεγαλύτερη του Λος Άντζελες. «Ήταν σαν να οδηγείς για να φύγεις από μια πολεμική ζώνη, όπως βλέπουμε στις ταινίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τάμι Κούγκλερ, καθισμένη κοντά σε ένα αντίσκηνο που στήθηκε σε έναν καταυλισμό για τους πυρόπληκούς στον οποίο κατέφυγε αφού έφυγε από το Γκρίνβιλ.

Διαβάστε ακόμη: Κλιματική αλλαγή: Καίγεται και η Σιβηρία - Ο καπνός έφτασε μέχρι τον Βόρειο Πόλο!

Η φωτιά μεγαλώνει συνεχώς, βοηθούμενη από την αποπνικτική ζέστη, την ανησυχητική ξηρασία και τους ισχυρούς ανέμους. Οι δασικές πυρκαγιές είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Καλιφόρνια, σε σημείο που οι κάτοικοι αναρωτιούνται καμιά φορά τι μένει να καεί. Όμως, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αυτό το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα έντονες. Έντεκα πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται από την Κυριακή σε όλη την πολιτεία.

Οκτώ από τις πιο ισχυρές πυρκαγιές που ξέσπασαν ποτέ στην ιστορία της Καλιφόρνιας έχουν σημειωθεί από το 2017. Και οι έξι απ' αυτές από το 2020, όταν ξέσπασε η μεγαλύτερη απ' όλες - η Όγκουστ Κόμπλεξ - με 4.170.000 καμένα στρέμματα. Ο πιο ήπιος καιρός αυτού του Σαββατοκύριακου προσέφερε μια ανάπαυλα στους 5.000 πυροσβέστες που μάχονται νύχτα και μέρα. Προχωρώντας σε εξαιρετικά απόκρημνα μονοπάτια, τρεις από αυτούς τραυματίστηκαν ενώ επιχειρούσαν. 

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή, πολλοί ανάμεσά τους καταφεύγοντας σε πρόχειρους καταυλισμούς.  Περίπου 370 κτίσματα (σπίτια και άλλα κτίρια) έχουν ήδη καταστραφεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA