Μενού
  • Α-
  • Α+

Ότι άφησε τρομακτικό χάος στο Αφγανιστάν κατηγόρησε σήμερα η Κίνα τις ΗΠΑ με την αποχώρησή τους, καθώς η ανάληψη της εξουσίας εκ μέρους των Ταλιμπάν προκάλεσε τις σκηνές πανικού και ιδιαίτερα στο αεροδρόμια της Καμπούλ. «Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια», είπε σήμερα η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνγίνγκ, η οποία επέκρινε τον απολογισμό των απωλειών ανθρωπίνων ζωών στις δύο δεκαετίες αμερικανικής παρέμβασης.

«Στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, αυτό που είδαμε ήταν έναν αμερικανικό στρατό που αφήνει, καθώς φεύγει, προβλήματα, διχασμό, οικογένειες κατεστραμμένες και αποδεκατισμένες. Άφησαν ένα τρομακτικό χάος, άφησαν αυτές τις περιοχές σε μια καταστροφική κατάσταση. Η εξουσία και ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να καταστρέφουν, όχι να οικοδομούν», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ αναφερόμενη στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Η Κίνα μοιράζεται 76 χιλιόμετρα συνόρων με το Αφγανιστάν. Η αστάθεια στη γειτονική της χώρα συνιστά για εκείνη μια απειλή για την ασφάλεια της παραμεθόριας περιοχής Σιντζιάνγκ. Η περιοχή αυτή βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο επιθέσεων που αποδίδονται σε αυτονομιστές ή ισλαμιστές της μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων και το Πεκίνο έχει επιβάλει εκεί εδώ και κάποια χρόνια δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η Κίνα πλέον ανησυχεί ότι μαχητές Ουιγούροι βρίσκουν καταφύγιο στο γειτονικό Αφγανιστάν και τώρα μετά την αλλαγή καθεστώτος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA