Μενού
  • Α-
  • Α+

Περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί που εργάζονται για πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή από το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. Ήδη οι ΗΠΑ προσπαθούν να διοχετεύσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους και σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian έχουν έρθει σε συμφωνία με χώρες προκειμένου να τους μεταφέρει σε αυτές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τρεις βαλκανικές χώρες περιλαμβάνονται στους προσωρινούς προορισμούς διέλευσης. 

Διαβάστε ακόμη: Τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν για Αφγανιστάν, πρόσφυγες και φωτιές

Ετσι ορισμένοι Αφγανοί, κυρίως άμαχοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα, θα μεταφερθούν προσωρινά στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βόρεια Μακεδονία το Σαββατοκύριακο που διανύουμε. 

«Η διαδικασία εκκένωσης είναι αργή, καθώς είναι επικίνδυνη, επειδή δεν θέλουμε οποιαδήποτε μορφή συγκρούσεων με μέλη των Ταλιμπάν ή πολίτες που βρίσκονται έξω από το αεροδρόμιο» σημείωσε αξιομωτούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters. Παρόμοια προγράμματα διέλευσης προγραμματίζονται για την Κολομβία, την Ουγκάντα και το Κατάρ.

Σύμφωνα με τον Guardian, η πλειοψηφία, περίπου 7.000, μεταφέρθηκαν από την Καμπούλ με αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη. Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι είχε βγάλει περίπου 1.200 άτομα από τη χώρα μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι είχε μεταφέρει περίπου 1.700 άτομα σε ασφαλείς προορισμούς. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η χώρα του έχει εκκενώσει 550 άτομα έξω από το Αφγανιστάν μέχρι στιγμής, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αναφέρει ότι έχουν απομακρύνει περίπου 500 άτομα η κάθε μία.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποδεχτούν 10.000 άτομα από το Αφγανιστάν, ενώ η Αυστραλία θα υποδεχτεί 3.000 στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος. Το Τατζικιστάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμο να στεγάσει 100.000 εκτοπισμένους από τη γειτονική του χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ένα σχέδιο εγκατάστασης που θα μπορούσε να προσφέρει καταφύγιο σε 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες τα επόμενα χρόνια, με επίκεντρο τις γυναίκες, τα παιδιά και τις θρησκευτικές μειονότητες. Ο Καναδάς έχει δεσμευτεί να επανεγκαταστήσει τον ίδιο αριθμό.

Αγωνία για την εκκένωση της Καμπούλ

Εν μέσω χάους και πληροφοριών για βιαιότητες από τους Ταλιμπάν, τα δυτικά κράτη αγωνίζονται να αυξήσουν τον ρυθμό των εκκενώσεων μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας πριν από περίπου μια εβδομάδα. Οι Ταλιμπάν απέρριψαν ότι φέρουν ευθύνη για το χάος που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο πολιορκείται από χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λέγοντας ότι η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν, ενώ οπλισμένα μέλη του ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκονται γύρω από αυτό καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA