Μενού
  • Α-
  • Α+

Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν οι ΗΠΑ για τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν λέγοντάς τους να αποφύγουν να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς υπάρχει θέμα ασφάλειας. «Λόγω πιθανών ζητημάτων ασφαλείας έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ, συνιστούμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή. Αν υπάρχει κάτι διαφορετικό, θα δοθούν νέες οδηγίες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ» αναφέρει το aljazeera.com.

Διαβάστε ακόμη: Τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Ερντογάν για Αφγανιστάν, πρόσφυγες και φωτιές

Εγκλωβισμένοι άνθρωποι θέλουν να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι σε μια προσπάθεια να μπουν σε αεροπλάνο και να φύγουν από τη χώρα, μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πυροβολισμοί συνεχίζουν να ακούγονται,σχεδόν αδιάκοπα έξω από το αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο της Καμπούλ άλλωστε είναι το μοναδικό σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας, που ελέγχουν ξένα στρατεύματα.Πολλοί Αφγανοί σε απόγνωση, οι οποίοι είτε εργάστηκαν με τα ξένα στρατεύματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ή εργάζονταν σε τομείς όπως εκείνου της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί προσπαθούν να μπουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους εντός του αεροδρομίου.

https://www.youtube.com/watch?v=MxyQLD29QkQ

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, καταγράφονται ένοπλες συμπλοκές στις πύλες προς το συγκρότημα του αεροδρομίου. Ο αμερικανικός στρατός αποφασίζει πότε και πώς ανοίγουν και κλείνουν οι πύλες και ο χρόνος δεν είναι προβλέψιμος. Σε ανακοινώσεις που ακούγονται από τα μεγάφωνα στη βόρεια είσοδο αναφέρεται πως η πύλη αυτή θα παραμείνει κλειστή για δύο ημέρες. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε πως άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών συνωστίζονται έξω από το αεροδρόμιο: μεταξύ άλλων ηθοποιοί, προσωπικότητες της τηλεόρασης, νέοι άνθρωποι, γυναίκες με νεογέννητα παιδιά ή άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς υπηκόους και τους Αφγανούς πολίτες, που εργάστηκαν με τους Αμερικανούς, ότι θα τους φέρει πίσω στις ΗΠΑ, ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη χώρα. 

https://www.youtube.com/watch?v=r9SJ62-5mQ4

Δύσκολη η εκκένωση

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διοχετεύσουν τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian έχουν έρθει σε συμφωνία Αλβανία, Κοσοβο και Βόρεια Μακεδονία.  Περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί που εργάζονται για πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή από το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. Ήδη οι ΗΠΑ προσπαθούν να διοχετεύσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους και σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian έχουν έρθει σε συμφωνία με χώρες προκειμένου να τους μεταφέρει σε αυτές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τρεις βαλκανικές χώρες περιλαμβάνονται στους προσωρινούς προορισμούς διέλευσης. 

Ετσι ορισμένοι Αφγανοί, κυρίως άμαχοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα, θα μεταφερθούν προσωρινά στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βόρεια Μακεδονία το Σαββατοκύριακο που διανύουμε. 

Συγκλονιστικό βίντεο με νεαρή γυναίκα

https://www.youtube.com/watch?v=eqQMYifob7g

Ραγίζει καρδιές το βίντεο με μια κοπέλα που ικετεύει τους αμερικανούς στρατιώτες να της επιτρέψουν να εγκαταλείψει τη χώρα. «Σας παρακαλώ, οι Ταλιμπάν έρχονται για μένα». Πόνος και απόγνωση αποτυπώνονται σε ένα βίντεο στο οποίο μια νεαρή γυναίκα από το Αφγανιστάν ικετεύει τους αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ να της επιτρέψουν να φύγει από τη χώρα. Σύμφωνα με τον Independent, περισσότεροι από 50.000 Αφγανοί έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με την ελπίδα να εγκαταλείψουν τη χώρα.Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, παρά τις δεσμεύσεις της Δύσης και συγκεκριμένα του Καναδά, των ΗΠΑ, και της Γερμανίας ότι θα δεχτούν πρόσφυγες, πολλές πτήσεις φεύγουν μισοάδειες.Ωστόσο, οι Ταλιμπάν έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο κάνοντας την πρόσβαση σε αυτό πολύ δύσκολη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA