Μενού
  • Α-
  • Α+

Βρέθηκε το παλαιότερο μήνυμα σε μπουκάλι που είχε πεταχτεί στη θάλασσα το 1886. Το μπουκάλι εντόπισε στην Αυστραλία μία γυναίκα και διαπίστωσε πως είχε ριχτεί στη θάλασσα στα πλαίσια ενός πειράματος. Το μπουκάλι βρήκε η Τόνια Ίλμαν μισοθαμμένο σε παραλία.

Διαβάστε ακόμη: Τιτανικός: Ξεβράστηκε σε παραλία του Καναδά γράμμα σε μπουκάλι από κορίτσι που επέβαινε στο πλοίο

Όπως διαπιστώθηκε είχε ταξιδέψει 950 χιλιόμετρα από το σημείο της ρίψης του και το είχαν ρίξει στη θάλασσα στα πλαίσια έρευνας για τα θαλάσσια ρεύματα. Οι ερευνητές από τη Γερμανία είχαν ρίξει στη θάλασσα χιλιάδες μπουκάλια που το κάθε ένα περιείχε ένα σημείωμα όπου αναγραφόταν η ημερομηνία, οι ακριβείς συντεταγμένες του πλοίου όταν πετάχτηκε το μπουκάλι, το όνομα του πλοίου, το λιμάνι του και η διαδρομή που ακολουθούσε.

https://www.youtube.com/watch?v=jH6_fd09zAE

Στην άλλη πλευρά υπήρχε ένα ερωτηματολόγιο για τον άνθρωπο που θα έβρισκε το μπουκάλι, το οποίο ζητούσε πληροφορίες όπως το μέρος και η ημερομηνία που εντοπίστηκε. Μάλιστα το σημείωμα «ζητούσε» την επιστροφή του στο Ναυτικό Παρατηρητήριο της Γερμανίας στο Αμβούργο ή στο κοντινότερο γερμανικό προξενείο. Στο σημείωμα που βρήκε η Τόνια, το μελάνι είχε ξεθωριάσει. Όμως ο σύζυγός της μπόρεσε να διαβάσει την ημερομηνία, τις συντεταγμένες, την πορεία, και το όνομα του πλοίου, από το οποίο είχε πεταχτεί το μπουκάλι.

Το μήνυμα ανέφερε:

  • Το μπουκάλι αυτό πετάχτηκε στη θάλασσα
  • Στις 12 Ιουνίου 1886
  • Σε γεωγραφικό πλάτος 32 μοίρες και 49 λεπτά νότια
  • Και γεωγραφικό μήκος 105 μοίρες και 25 λεπτά ανατολικά του Greenwich
  • Από: Πλοίο barc (ιστιοπλοϊκό με τρεις ή περισσότερους ιστούς): Paula
  • Λιμάνι εκκίνησης: Elsfleth
  • Καπετάνιος: D (άγνωστο)
  • Στο ταξίδι: από Cardiff προς Macassar

Αυτός που θα το βρει παρακαλείται να στείλει το σημείωμα στο μπουκάλι στο Ναυτικό Παρατηρητήριο της Γερμανίας στο Αμβούργο ή στο κοντινότερο προξενείο για την επιστροφή στην ίδια υπηρεσία, αφού συμπληρώσει τα στοιχεία στο πίσω μέρος. Το σημείωμα μεταφέρθηκε στο Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας για επιβεβαίωση, με τους ειδικούς να επιβεβαιώνουν πως είναι αυθεντικό. Μάλιστα, το μουσείο επικοινώνησε με ερευνητές στη Γερμανία, οι οποίοι διασταύρωσαν όλες οι πληροφορίες.

Μετά από έρευνα στα αρχεία από τους Γερμανούς, βρέθηκε το μετεωρολογικό ημερολόγιο του πλοίου «Paula», που υπήρχε μία καταχώρηση στις 12 Ιουνίου 1886 από τον καπετάνιο, O. Diekmann, στην οποία καταγράφοντας η ρίψη του μπουκαλιού. Η ημερομηνία και οι συντεταγμένες ήταν ακριβώς οι ίδιες με αυτές που αναγράφονταν στο σημείωμα. Μάλιστα ανάλυση της γραφής του σημειώματος και του ημερολογίου έδειξαν ότι προέρχονται από τον ίδιο άνθρωπο. Από τα χιλιάδες μπουκάλια τα οποία πετάχτηκαν στη θάλασσα στο πλαίσιο αυτού του πειράματος, έχουν βρεθεί μόλις 663.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA