Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρόμος, ανασφάλεια, ανησυχία. Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κάποιος τις δύσκολες ώρες που περνούν καθημερινά οι κάτοικοι του Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, μιλά συνεχώς για μια ασφαλή χώρα, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οι σκηνές χάους στους δρόμους και στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες Αφγανούς να προσπαθούν με κάθε τρόπο να φύγουν από το Αφγανιστάν, μαρτυρούν πως η «νέα πραγματικότητα» είναι διαφορετική από αυτή που προσπαθούν να δείξουν οι Ταλιμπάν. Μάλιστα, στο στόχαστρο έχουν μπει οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά.

Νεκρά παιδιά και ηλικιωμένοι

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Μασούντ Ανταραμπί, οι Ταλιμπάν προσπαθούν χρησιμοποιώντας βία να εδραιώσουν την εξουσία τους στο Αφγανιστάν. «Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να κυβερνήσουν τους ανθρώπους τρομοκρατώντας τους, σκοτώνοντας μικρά παιδιά και ηλικιωμένους πολίτες. Δεν μπορούν να κυβερνήσουν το έθνος με τέτοιες ενέργειες. Στο Ανταράμπ πραγματοποιούν αδικαιολόγητες έρευνες σε σπίτια, αιχμαλωτίζουν ανθρώπους χωρίς λόγο και σκοτώνουν αθώους πολίτες. Οι άνθρωποι πρέπει να ξεσηκωθούν ενάντια στη θηριωδία τους, να προστατεύσουν τη ζωή, την τιμή, την αξιοπρέπεια τους και τις περιουσίες τους», σημειώνει χαρακτηριστικά μέσω Twitter ο Μασούντ Ανταραμπί.

Παράλληλα, ο υπουργός -που αποπέμφθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον πρώην πλέον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι- ανάρτησε και κάποιες φωτογραφίες, οι οποίες είναι γροθιά στο στομάχι. Σε αυτές βλέπουμε τα θύματα των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους και παιδιά, όμως για ευνόητους λόγους δεν παρατίθεται το tweet του Ανταραμπί.

Οι εργαζόμενες γυναίκες να μείνουν σπίτι

Την ίδια ώρα, το καθεστώς συνεχίζει να εφαρμόζει τη Σαρία για τις γυναίκες. «Οι εργαζόμενες γυναίκες στο Αφγανιστάν πρέπει να μείνουν στο σπίτι μέχρις ότου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που θα διασφαλίζουν την προσωπική τους ασφάλεια», διαμήνυσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ρεπόρτερ του ΒBC, σε μια δήλωση που εγείρει φόβους για τη μετέπειτα στάση των ισλαμιστών απέναντι στις γυναίκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Πρόκειται για προσωρινά μέτρα» έσπευσε να διευκρινίσει ο Σουχάιλ Σαχίν, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα για την άρση του εν λόγω μέτρου. «Οι άντρες των δυνάμεων ασφαλείας μας δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται τις γυναίκες – ούτε στο πώς (μερικοί) να τους απευθύνουν το λόγο» είπε και πρόσθεσε: «Μέχρι να έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας θα πρέπει να ζητήσουμε από τις γυναίκες να παραμείνουν στο σπίτι».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA