Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 29 Αυγούστου του 1911 όταν μια πόλη ολόκληρη στις ΗΠΑ αναστατώθηκε από μια περίεργη άφιξη. 

Στους κατοίκους του Όροβιλ της Καλιφόρνια δεν άρεσε καθόλου η όψη του σκουρόχρωμο ανθρώπου με την άγρια εμφάνιση που εμφανίστηκε ξαφνικά πίσω από έναν αχυρώνα, δύο μίλια από το κέντρο της πόλης, μάλλον αναζητώντας φαγητό.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 25 Ιουνίου 1876: Η μεγαλύτερη νίκη των Ινδιάνων στο Λιτλ Μπίγκχορν δεν σταμάτησε τον αφανισμό τους από τα Χλωμά Πρόσωπα

Οι αναστατωμένοι κάτοικοι φώναξαν τον σερίφη και εκείνος συνέλαβε τον άνθρωπο πριν προλάβουν οι… τρομαγμένοι οικογενειάρχες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Ο 50χρονος άνδρας ήταν ο Ίσι, ο τελευταίος επιζών της φυλής Γιάχι. Τα μέλη της φυλής ήταν κυνηγοί - τροφοσυλλέκτες που ζούσαν σε μικρές ομάδες στη Σιέρα Νεβάδα. Στα τέλη του 19ου αιώνα ξεκληρίστηκαν από τους λευκούς αποίκους, που έφεραν μαζί τους πυροβόλα όπλα και ασθένειες αναζητώντας χρυσάφι.

Οι υπόλοιποι Γιάχι (καθώς και πολλά μέλη της μητρικής τους φυλής, οι Γιάνα) σκοτώθηκαν στη γενοκτονία της Καλιφόρνια τον 19ο αιώνα. Το Ίσι σημαίνει «άνθρωπος» στη γλώσσα των Γιάχι. Ο ανθρωπολόγος Άλφρεντ Κρόμπερ έδωσε αυτό το όνομα στον άγνωστο άνδρα επειδή στην κουλτούρα Γιάχι, η παράδοση απαιτούσε να μην λέει κάποιος το όνομά του μέχρι να συστηθεί επίσημα από έναν άλλο Γιάχι.  Όταν ρωτήθηκε για το όνομά του ο άγνωστος, είπε: «Δεν έχω κανένα, γιατί δεν υπήρχαν άνθρωποι που να με καλούν»...

Μόνος στα βουνά για χρόνια!

Ο Ίσι είχε ζήσει για πολλά χρόνια μόνος του μέχρι που κινδυνεύοντας να πεθάνει από ασιτία έφτασε στο Όροβιλ. Σύντομα άρχισαν όλοι να μιλούν για αυτόν ως τον τελευταίο άγριο ινδιάνο της Αμερικής, που ήρθε σε επαφή με λευκούς Αμερικανούς.

Ο Ίσι κέρδισε το ενδιαφέρον τόσο των απλά περίεργων όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ έσπευσαν να τον συναντήσουν. Τον στέγαζαν στην πανεπιστημιούπολη, τον έμαθαν να διαβάζει και να γράφει και τον προσέλαβαν ως θυρωρό, ενώ εκείνος τους βοηθούσε στις ανθρωπολογικές έρευνες τους και τους δίδασκε τις παραδόσεις των Γιάχι. 

Δεν άντεξε στον δυτικό... πολιτισμό

Ο Ίσι όμως είχε ένα… ελάττωμα: αρρωσταίνει συχνά, υποφέροντας από ασθένειες (τις φερμένες από τους πολιτισμένους) για τις οποίες δεν είχε τα απαραίτητα αντισώματα. Ο Ίσι ένα βράδυ πέθανε από φυματίωση.

Λέγεται ότι τα τελευταία του λόγια ήταν «Εσύ μείνε. Εγώ πηγαίνω». 

Οι φίλοι του στο πανεπιστήμιο προσπάθησαν να αποτρέψουν να διενεργηθεί νεκροψία στο σώμα του Ίσι, αφού η παράδοση του Γιάχι προέβλεπε το σώμα να παραμείνει άθικτο μετά θάνατον. Ωστόσο, οι γιατροί της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια πραγματοποίησαν νεκροψία πριν προλάβουν να το αποτρέψουν οι «δικοί» του.

Ο Ίσι ήταν ο τελευταίος Αμερικανός ιθαγενής που έζησε στις Ηνωμένες Πολιτείες δίχως προηγούμενη επαφή με τους λευκούς και αποτελεί το σύμβολο της καταστροφής που υπέστη ο ιθαγενής πληθυσμός της ηπείρου καθώς οι άποικοι τους οδήγησαν στον αφανισμό.

Ο εγκέφαλος του Ίσι διατηρήθηκε σε φορμόλη και το σώμα του αποτεφρώθηκε. Οι φίλοι του τοποθέτησαν πλάι στα λείψανά του πριν από την αποτέφρωση ένα από τα τόξα του, πέντε βέλη, ένα καλάθι με βελανίδια, ένα κουτί με χάντρες, ένα πακέτο γεμάτο καπνό, τρία δαχτυλίδια και μερικά κομμάτια από πέτρωμα οψιανού. 

To 1999 ένας ερευνητής που εξέτασε τον εγκέφαλο του Ίσι κατέγραψε: «Παραμένει ακόμα άθικτος»!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA