Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τουλάχιστον 180 νεκρούς από την επίθεση αυτοκτονίας του ISIS - Κ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CBS. Ο δε αριθμός των νεκρών πεζοναυτών ανέρχεται σε 13. Επισήμως, το υπουργείο Υγείας του Αφγανιστάν έχει επιβεβαιώσει 79 νεκρούς Αφγανούς πολίτες. Προβληματισμό δε προκαλεί η απόφαση Γερμανίας, Ιταλίας, Νορβηγίας και Καναδά να σταματήσουν τις εκκενώσεις, αφού παραμένουν ακόμα πολλοί εγκλωβισμένοι στη χώρα. Παρά το χτύπημα και τους φόβους για νέες επιθέσεις, Αφγανοί πολίτες, σύμφωνα με τον Guardian, συρρέουν στο αεροδρόμιο για να βρουν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.

«Δεν υπήρξε δεύτερη έκρηξη» λέει το Πεντάγωνο

Η πολύνεκρη επίθεση στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ διαπράχθηκε από έναν βομβιστή αυτοκτονίας και όχι από δύο, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο και ότι δεν υπήρχε δεύτερη έκρηξη. Σύμφωνα με το Reuters, ο ο αντιστράτηγος Ουίλιαμ Τέιλορ είπε: « Δεν υπήρξε δεύτερη έκρηξη στο ξενοδοχείο Μπάρον ή κοντά σε αυτό και ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένας».  Την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης, στην οποία σκοτώθηκαν 13 Αμερικανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 79 Αφγανοί, ανέλαβε το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν. Ο Τέιλορ είπε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση νοσηλεύονται στη Γερμανία. Προειδοποίησε επίσης ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες, αξιόπιστες απειλές» εναντίον του αεροδρομίου και το Πεντάγωνο τις ελέγχει «σχεδόν σε πραγματικό χρόνο». Στο αεροδρόμιο περιμένουν ακόμη περίπου 5.400 πρόσφυγες, αναμένοντας να απεγκλωβιστούν από τη χώρα. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την εκκένωση «μέχρι την τελευταία στιγμή», διαβεβαίωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. 

https://twitter.com/ellamaebg2/status/1431286430425288713?ref_src=twsrc^tfw

Άφησαν τα στοιχεία... φόρα πατρίδα

Την ίδια στιγμή, οργή έχει προκαλέσει η αμέλεια των υπεύθυνων της Βρετανικής πρεσβείας που άφησαν «χύμα» τα στοιχεία Αφγανών διερμηνέων και συνεργατών, με κίνδυνο αυτοί να υποστούν αντίποινα από τους Ταλιμπάν. Μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει τις εκκενώσεις, παραδέχτηκε ότι υπήρξε αμέλεια.Τα έγγραφα βρήκε ένας δημοσιογράφος των Times και το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονταν ονόματα, διευθύνσεις και αριθμοί Αφγανών πολιτών που συνεργάστηκαν με την πρεσβεία της Βρετανίας κυρίως ως μεταφραστές.

Διαβάστε ακόμη: Ο Ερντογάν κάνει... επίθεση γοητείας στους Ταλιμπάν – Το ανατολίτικο παζάρι για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Παραδέχτηκε τη γκάφα το βρετανικό ΥΠΕΞ

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθος κινήσεις, διαβεβαίωσαν πάντως ότι δούλεψε για να εγγυηθεί την ασφάλεια όσων συνεργάστηκαν μαζί του. «Κατά την αποχώρηση από την πρεσβεία, καταβλήθηκαν όλες οι προσπάθειες για να καταστραφεί το υλικό ευαίσθητου χαρακτήρα» είπε ο ε εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Είναι σαφές ότι δεν ήμασταν αρκετά καλοί, τόσο απλά» είπε με βρετανικό φλέγμα Η εφημερίδα The Times έγραψε ότι ήταν τέτοιος ο αιφνιδιασμός των Βρετανών με την έλευση των Ταλιμπαν, που τα πρωτόκολλα εκκένωσης της πρεσβείας, τα οποία περιλαμβάνουν την καταστροφή όλων των στοιχείων που θα έθεταν σε κίνδυνο το αφγανικό προσωπικό, κατέρρευσαν. Για το θέμα δέχεται πυρά η κυβέρνηση Τζόνσον.

Αυτός είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας του ISIS-K που σκότωσε αμάχους 

Τη φωτογραφία του καμικάζι, αυτού που έπνιξε στο αίμα το αεροδρόμιο της Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 103 πολίτες, έδωσε στη δημοσιότητα το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «larepubblica», σε ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Καμπούλ, το ISIS-K υποστηρίζει ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας κατάφερε να περάσει από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο που συγκεντρώνονταν Αμερικανοί πεζοναύτες, μεταφραστές και άλλα άτομα, προτού ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Όπως ισχυρίζονται, ο καμικάζι στην πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ο Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι, αγνώστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων. Οι δύο εκρήξεις, η μία στο αεροδρόμιο και η άλλη στο ξενοδοχείο Baron προκάλεσαν εκατόμβη θυμάτων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ανάμεσά τους τουλάχιστον 90 Αφγανοί και 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ ενώ εκατοντάδες είναι και οι τραυματίες.

https://twitter.com/zazoomblog/status/1431289286083563520?ref_src=twsrc^tfw

Από τις επιθέσεις του ISIS την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους 13 Αμερικανοί στρατιωτικοί, 10 πεζοναύτες, δύο στρατιώτες και ένα μέλος του Πολεμικού Ναυτικού. Την ίδια στιγμή δεκάδες Αφγανοί σκοτώθηκαν στις δύο εκρήξεις στις πύλες του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ και ενός κοντινού ξενοδοχείου.

https://twitter.com/rajsahaofficial/status/1430923789903093762?ref_src=twsrc^tfw

Τζο Μπάιντεν για Ισλαμικό Κράτος: Θα τους κάνουμε να πληρώσουν

ΗΑμερική δεν εκφοβίζεται είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε διαγγελμά του τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) και προανήγγειλε αντίποινα για το χτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στην Καμπούλ με τουλάχιστον 72 νεκρούς, λέγοντας: «Θα τους καταδιώξουμε και θα τους κάνουμε να πληρώσουν. Ο αμερικανικός στρατός θα ανταποδώσει το πλήγμα «με ισχύ και ακρίβεια».

Ο Τζο Μπάιντεν στο μήνυμα του, διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης αμερικανών πολιτών, ξένων και Αφγανών από το Αφγανιστάν θα «συνεχιστεί». «Η Αμερική δεν θα αφεθεί να εκφοβιστεί», επέμεινε. «Δεν θα αφεθούμε να αποθαρρυνθούμε από τους τρομοκράτες. Δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσει η αποστολή μας. Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση εκκένωσης».Αναφερόμενος στους 12 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις διεμήνυσε ότι η χώρα του θα «καταδιώξει» τους δράστες της επίθεσης και πρόσθεσε ότι θα εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις του αμερικανικού στρατού αν απαιτηθεί. Διευκρίνισε πως ζήτησε να καταρτιστούν και να του παρουσιαστούν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), ο βραχίονας του ΙΚ ο οποίος δρα στο Αφγανιστάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA