Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ημερολόγιο γράφει 1η Σεπτεμβρίου 1972 και οι ΗΠΑ πετυχαίνουν αποφασιστική νίκη εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου. Πού; Στο Ρέικιαβικ, στο σκάκι!

Διαβάστε επίσης: Γιατί η 13 Αυγούστου ήταν μια μέρα που δεν ξέχασαν ποτέ στον ιππόδρομο στις ΗΠΑ και που ενέπνευσε τον Κάρλος Γκαρδέλ να συνθέσει ένα υπέροχο τάνγκο

Η παγκόσμια κυριαρχία στο σκάκι ήταν αποκλειστικά υπόθεση των Σοβιετικών μετά τον Πόλεμο. Το 1945 μάλιστα ένας αγώνας ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ αποτέλεσε το πρώτο αθλητικό γεγονός μετά τις μάχες. Από εκεί κι έπειτα οι Σοβιετικοί «προελαύνουν» στη σκακιέρα. Συνήθως οι τελικοί διεξάγονταν ανάμεσα σε δύο Σοβιετικούς.

Στις συνθήκες της εποχής, ο τελικός του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο πλέον εγκεφαλικό παιχνίδι, ανάμεσα σε έναν Σοβιετικό και σε έναν Αμερικανό, ήταν ζήτημα μείζονος σημασίας για τις δύο χώρες και όχι μόνο. Η αναμέτρηση πήρε ψυχροπολεμικές διαστάσεις από τον Τύπο της εποχής, αλλά και από τις ηγεσίες των δύο χωρών και προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίστηκε ως «Ο αγώνας του αιώνα».

Ο Φίσερ και οι άλλοι...

Η μονομαχία που έγινε στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας Ρέικιαβικ, άρχισε τον Ιούλιο και κράτησε μέχρι το Σεπτέμβριο του 1972. 

Ο Φίσερ θα ήταν το φαβορί. Η φήμη του δύστροπου και απαιτητικού Φίσερ, ήταν προέκταση του ονόματός του. Για χρόνια απαιτούσε ειδική μεταχείριση από τους διοργανωτές των αγώνων, προσαρμογή στα δικά του «θέλω» αναφορικά με το σύστημα διεξαγωγής και μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα από τα προβλεπόμενα.

Όταν πια ήταν όλα έτοιμα για να αρχίσουν οι μονομαχίες, ο Φίσερ απείλησε να μην παραστεί, απαιτώντας να διπλασιαστεί το έπαθλο των 125.000 δολαρίων. Βρετανός επιχειρηματίας έδωσε τη λύση βάζοντας από την τσέπη του τα υπόλοιπα 125.000 δολάρια, μπροστά στον κίνδυνο της ματαίωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=LuMqlPhDmTM

Ο Φίσερ έφτασε στο Ρεϊκιαβικ, συνοδεία μόνο του προπονητή του και αναλυτή. Ο Σπάσκι είχε πλάι του ομάδα γκραν μετρ. Η δημοσιότητα ήταν πρωτοφανής για ένα τέτοιο γεγονός. Πλήθος δημοσιογράφων και καμεραμέν βρίσκονταν ήταν στην αίθουσα του αγώνα. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στον Φίσερ, που μετά την ήττα του στην πρώτη παρτίδα απαίτησε να συνεχιστεί ο αγώνας χωρίς κάμερες. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό και την ημέρα της δεύτερης παρτίδας δεν παρουσιάστηκε καν, δίνοντας άνευ αγώνα τη νίκη στον Σπάσκι!

Έπειτα από διαβουλεύσεις δύο ημερών – κι ενώ το σενάριο οριστικής αποχώρησης του Αμερικανού έμοιαζε εξαιρετικά πιθανό - ο Σπάσκι δέχτηκε να παιχτεί η τρίτη παρτίδα σε μια απομονωμένη αίθουσα, μακριά από κάμερες και θεατές. Αυτό που ακολούθησε όμως ήταν εντυπωσιακό: Από τις επόμενες 19 παρτίδες, ο Φίσερ πήρε τις εφτά, μπερδεύοντας διαρκώς με διαφορετικά ανοίγματα τον Σπάσκι. Έχασε μόνο μία και έφερε ισοπαλία σε 12, επικρατώντας του αντιπάλου του με το συντριπτικό 12,5-8,5.

Με τιμές ήρωα, πίσω στην πατρίδα

Στις ΗΠΑ, ο θριαμβευτής του Ρέικιαβικ, έγινε δεκτός με τιμές ήρωα. Εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές και έγινε πρωτοσέλιδο δίπλα δίπλα με τον θρύλο της κολύμβησης Μαρκ Σπιτς, που είχε πάρει τότε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου 7 χρυσά μετάλλια, στο περιοδικό «Sports Illustrated». Ο Μπόμπι Φίσερ όμως δεν ήταν φτιαγμένος για τη δημοσιότητα. Στα χρόνια που ακολούθησαν σταμάτησε ακόμα και να παίζει σκάκι, παραδίδοντας αμαχητί τον τίτλο του στον Ανατόλι Καρπόφ.

Η ζωή του μεγαλύτερου σκακιστή που γεννήθηκε ποτέ στον πλανήτη είναι άλλη ιστορία όμως. Να πούμε, έτσι για να κλείσουμε, ότι: Το 2007 ο Φίσερ διαγνώστηκε με απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, αρνήθηκε όμως τόσο τη χειρουργική επέμβαση, όσο και τη φαρμακευτική αγωγή. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Ιανουαρίου του 2018, χτυπημένος από νεφρική ανεπάρκεια. Πέθανε στην ίδια η πόλη που είχε γράψει την Ιστορία του σκακιού, που συζητείται ακόμα και σήμερα: στο Ρέικιαβικ.

«Τα ιδανικά μου είναι το σκάκι και το χρήμα. Θέλω να γίνω πάμπλουτος. Είναι αμαρτία;», είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Μπόμπι Φίσερ. Πέτυχε αυτό που ονειρευόταν, όμως είχε λησμονήσει πως δεν θα μπορούσε ποτέ να νικήσει τον εαυτό του...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA