Μενού
  • Α-
  • Α+

Σχεδόν τριπλάσιο αριθμό επιβατών μετέφερε κάθε cargo αεροσκάφος C17, στην τεράστια «αερογέφυρα» που στήθηκε από τη Βρετανία προκειμένου να απεγκλωβιστούν υπήκοοί της και πολίτες βρετανικού ενδιαφέροντος από το Αφγανιστάν, μετά την έλευση των Ταλιμπάν.Για την ακρίβεια, κάθε αεροσκάφος C-17 Globemaster III, σύμφωνα με τη Daily Mail, χωράει τυπικά 138 επιβάτες και σε κάθε «φουρνιά» έμπαιναν πάνω από 400! Μια συγκεκριμένη πτήση μάλιστα είχε 436 επιβάτες. Άλλωστε, αίσθηση είχαν προκαλέσει οι εικόνες με τους ανθρώπους κυριολεκτικά «παστωμένους» μέσα στα αεροσκάφη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Η αντιμετώπιση των Ταλιμπάν προς τις γυναίκες δεν θα είναι ίδια όπως πριν 20 χρόνια

https://twitter.com/99Sqn/status/1432243748386263040?ref_src=twsrc^tfw

Η Βρετανία έχει απεγκλωβίσει περίπου 15.000 άτομα, ωστόσο τουλάχιστον 1.000 έχουν μείνει πίσω και αύριο 31 Αυγούστου λήγουν οι εκκενώσεις.Σε tweet της η Αεροπορία έγραψε: «Η τυπική χωρητικότητα για ένα αεροσκάφος τέτοιου τύπου είναι 138 άτομα, τα 6 εκ των οποίων είναι πλήρωμα καμπίνας. Τα τριπλασιάσαμε επί δύο εβδομάδες, σε ημερήσια βάση».

https://twitter.com/99Sqn/status/1432246214989389824?ref_src=twsrc^tfw

Ο ίδιος λογαριασμός έκανε και retweet ένα ποστ του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας όπου φαίνεται ένα εσωτερικό αεροσκάφους γεμάτο με ανθρώπους που κουβαλούν ελάχιστα πράγματα μαζί τους αφήνοντας πίσω το Αφγανιστάν.

Η Βρετανία συνεχίζει ως την τελευταία στιγμή τις εκκενώσεις

Οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες από το Αφγανιστάν προσγειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την Κυριακή, σύμφωνα με το  τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε  ότι το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέψου την πραγματοποίηση αποστολών απομάκρυνσης ανθρώπων από το Αφγανιστάν, μετά την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

https://www.youtube.com/watch?v=Ad6mLr-E3mk

«Καμπανάκι» από τον ΟΗΕ 

Ο ΟΗΕ λίγο πριν το τέλος των εκκενώσεων, ανέφερε ότι «μια μεγαλύτερη κρίση μόλις αρχίζει» στο Αφγανιστάν και για τους 39 εκατομμύρια κατοίκους του.  Ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η υπηρεσία του οποίου ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή πως έως 500.000 Αφγανοί μπορεί να διαφύγουν από τη χώρα τους μέχρι το τέλος του χρόνου, επανέλαβε έκκληση να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα και περισσότερες χώρες να μοιραστούν «αυτή την ανθρωπιστική ευθύνη» με το Ιράν και το Πακιστάν, που φιλοξενούν ήδη 2,2 εκατομμύρια Αφγανούς. «Είναι θέμα ημερών να τελειώσει η αερομεταφορά από την Καμπούλ και η τραγωδία που ξετυλίγεται δεν θα είναι πια τόσο ορατή. Όμως θα εξακολουθήσει να είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια Αφγανούς. Δεν πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μόλις που αρχίζει». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA