Μενού
  • Α-
  • Α+

Παγκόσμιος συναγερμός μετά τις πληροφορίες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν έθεσε ξανά σε λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα στην πόλη Γιονγκμπιόν στη Βόρεια Κορέα.  Σύμφωνα με το Assosiated Press, σε ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις για επανενεργοποίηση του αντιδραστήρα ο οποίος παράγει πλουτώνιο, ένα από τα δύο βασικά στοιχεία – το άλλο είναι το εμπλουτισμένο ουράνιο - για να φτιαχτούν πυρηνικά όπλα.

«Από τον Ιούλιο του 2021, υπάρχουν ενδείξεις ότι, μεταξύ των οποίων και η απόρριψη νερού ψύξης, κάτι που σχετίζεται με τη λειτουργία ενός αντιδραστήρα». Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι υπήρχαν ορισμένα σημάδια ότι άρχισε η δραστηριότητα από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Επιτροπή δεν έχει πρόσβαση ούτε στην Γιονγκμπιόν, ούτε σε άλλα σημεία της Βόρειας Κορέας. Για το λόγο αυτό, δεν είναι γνωστό τελικά πόσο όπλα έχει κατασκευάσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν και πού τα αποθηκεύει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να έχει κατασκευάσει ακόμα και 20 – 80 πυρηνικά όπλα.

Τι είχε γίνει το 2019; 

Το 2019, οι συνομιλίες μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής που είχε γίνει στο Ανόι στο Βιετνάμ, είχαν οδηγηθεί σε ναυάγιο. Η βασική διαφωνία των δυο πλευρών, όπως εξήγησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν οι κυρώσεις για τα πυρηνικά, καθώς η Βόρεια Κορέα ζητούσε την πλήρη άρση τους, αλλά οι ΗΠΑ αρνούνταν. Διαφωνίες υπήρχαν και για το θέμα της αποπυρηνικοποίησης. Ο Τραμπ είχε τότε δηλώσει ότι ο Κιμ θέλει να διατηρήσει κάποια πυρηνική δύναμη. «Έχει μια οπτική διαφορετική από εμάς. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις» είχε πει.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA