Μενού
  • Α-
  • Α+

Τότε πίστευαν πως ήταν αδύνατον και ίσως για αυτό να το δοκίμασε. Σαν σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου του 1913, ο Ρώσος πιλότος Πιότρ Νεστέροφ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εκτέλεσε βουτιά 360 μοιρών με αεροπλάνο. Παρόλο που το επίτευγμα αυτό τον έκανε διάσημο, οι ανώτεροι του δεν εντυπωσιάστηκαν καθόλου. Μάλιστα τον τιμώρησαν με 10 μέρες φυλακή για «έκθεση κρατικής περιουσίας σε κίνδυνο».

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 2 Ιουλίου 1937: Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίζεται και κάποιοι την αναζητούν ακόμα

Όταν λίγες μέρες αργότερα ο γάλλος πιλότος Αντόλφ Πεγκού έκανε το ίδιο και παρασημοφορήθηκε, οι Ρώσοι δεν έδωσαν σημασία.

Από την εποχή που ήταν εκπαιδευόμενος στο πυροβολικό ο Νεστέροφ, γοητευόταν από την επιστήμη της πτητικής. Ο Νεστέροφ στάλθηκε να υπηρετήσει ως παρατηρητής σε ένα σύνταγμα αερόστατων. Εκεί έφτιαξε ένα ανεμόπτερο και έμαθε πώς να πετάει, ενώ συμμετείχε σε εκπαίδευση πιλότων στη σχολή αεροπόρων της Αγίας Πετρούπολης, πριν ακόμα γίνει δεκτός ως πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το καλοκαίρι του 1913 - ένα χρόνο πριν από το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου - ο Νεστέροφ τέθηκε επικεφαλής ιπτάμενου αποσπάσματος με βάση το Κίεβο. Πεπεισμένος πως ένα αεροπλάνο μπορούσε να εκτελέσει τη μανούβρα 360 μοιρών - κάτι που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν - ο Νεστέροφ ένιωθε τόσο σίγουρος για τον εαυτό του ώστε ρίσκαρε ακόμη και τη ζωή του για να το αποδείξει. Πολλοί ήταν εκείνοι που τον παρακολούθησαν να εκτελεί τη παράτολμη μανούβρα από την αεροπορική βάση κοντά στο Κίεβο.

Στον Νεστέροφ όμως, φαίνεται πως δεν αρκούσε μόνο ένα πρωτοφανές κατόρθωμα και έτσι λίγο αφού ξέσπασε ο Πόλεμος έγινε ο πρώτος πιλότος που κατέρριψε εχθρικό αεροσκάφος. Δεδομένου πως την εποχή εκείνη τα αεροπλάνα δεν είχαν ακόμα οπλισμό, εμβόλισε το αυστριακό αεροπλάνο με το δικό του, προκαλώντας καταστροφική ζημιά και στα δύο, Και αυτή τη φορά είχε πάρει ένα φοβερό ρίσκο, όμως δεν είχε το αποτέλεσμα περίμενε.

Την επόμενη μέρα ο Νεστέροφ υπέκυψε στα τραύματά του, σε ηλικία 27 χρόνων. Το γεγονός ότι μία ουκρανική πόλη μετονομάστηκε σε Νεστέροφ το 1951 προς τιμήν του, φάνταζε μάλλον φτωχή ανταμοιβή για τη γενναιότητα του. Έτσι το 1973 ο αστεροειδής που ανακαλύφθηκε από σοβιετική αστρονόμο πήρε το όνομα του πρωτοπόρου πιλότου. 

Ο Νεστέροφ θάφτηκε στο Κίεβο της (τότε) Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η μέθοδος του εμβολισμού χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από έναν αριθμό σοβιετικών πιλότων με επιτυχία και χωρίς απώλειες ζωών. Η τεχνική έγινε γνωστή ως «taran». Κάτι άφησε πίσω του ο παράτολμος πιλότος εκτός από τα συντρίμμια του αεροπλάνου του…

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA