Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του σε συμπόσιο με θέμα «η Θάλασσα των νήσων - πρόκειται για τον όρο που προτιμά το καθεστώς Ερντογάν για το Αιγαίο - και οι Σχέσεις Γειτονίας με την Ελλάδα».  Είχε μάλιστα  προηγηθεί ο Χουλουσί Ακάρ - δια ζώσης - στο ίδιο συμπόσιο, ο οποίος έκανε λόγο για την επέτειο της εισόδου των Τσετών στην Σμύρνη, στις 9 Σεπτεμβρίου του 122 για να πει ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά το βαρύ τίμημα που πλήρωσε» πριν από έναν αιώνα. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: «Δραματική η κατάσταση της υγείας του Ερντογάν» λέει αναλυτής

«Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να είχε γίνει μια ευκαιρία συνεργασίας των δυο χωρών, χάθηκε αυτή η ιστορική ευκαιρία λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.  Ο Ερντογάν στην αρχή του μηνύματός του αναφέρθηκε στη προσφυγική κρίση κατηγορώντας εμμέσως την χώρα μας και την Ευρώπη. «Μείναμε μόνοι μας στο εξαιρετικά δύσκολο αγώνα να αποτρέψουμε την την παράτυπη μετανάστευση που προέρχεται από τη Συρία. Αποτελεί πηγή αμηχανίας για την ανθρωπότητα το γεγονός ότι οι πόρτες ορισμένων χωρών που έμειναν κλειστές στους συριακούς κατατρεγμένους, άνοιξαν διάπλατα στους δολοφόνους της FETO (σ.σ Γκουλενιστές)-κληρικούς που επιχείρησαν το πραξικόπημα στη χώρα μας και έχυσαν το αίμα 251 πολιτών μας» τόνισε και συνέχισε:

«Ενώπιον αυτής της κατάστασης η γειτονική Ελλάδα επιτάχυνε τις μαξιμαλιστικές της πολιτικές αντί να συμβάλει ουσιαστικά στις καλοπροαίρετες προσπάθειες της Τουρκίας. Ενώ η προσφυγική κρίση μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αυτή η ιστορική η ευκαιρία χάθηκε λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της Ελλάδας».  Ο κ. Ερντογάν είπε εξάλλου ότι η Τουρκία επιθυμεί το Αιγαίο να μην είναι θάλασσα έντασης, αλλά ειρήνης και φιλίας. 

Ερντογάν: Ψύχραιμη η χώρα μας σε αντίθεση με την Ελλάδα 

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του ενεργούσε πάντα με ψυχραιμία απέναντι στα βήματα της γειτονικής Ελλάδας, ιδίως «στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών και τις ανακοινώσεις του Navtex» και ότι έδωσε προτεραιότητα στην επίλυση των θεμάτων μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε την ομιλία του ως εξής: «Περιμένουμε από τη γειτονική μας Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, να αποφύγει τις τετελεσμένες και μονομερείς ενέργειες. Πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις που θα βασίζονται στην ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη συνεργασία με την Ελλάδα, τηρώντας το δίκαιο της γειτονιάς. Αντί για μια δέσμη προβλημάτων , θα βρούμε μια πιο σταθερή, ειρηνική και ασφαλή λύση για τα παιδιά μας. Θέλουμε να αφήσουμε ένα μέλλον για εμάς. Νομίζω ότι αυτό το συμπόσιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ειδικών στους τομείς τους, θα μας καθοδηγήσει σε αυτήν την αναζήτηση». 

Ακάρ: Να μην ξεχάσει η Ελλάδα το βαρύ τίμημα που πλήρωσε στη Σμύρνη

Ξεπέρασε τον εαυτό του ο  υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας  την Καταστροφή της Σμύρνης και την εκδίωξη του Ελληνισμού από τη Μικρά Ασία το 1922, για να απειλήσει την χώρα μας.  

Μιλώντας με αφορμή την επέτειο της εισόδου των ατάκτων Τσετών και του τουρκικού στρατού στη Σμύρνη, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, ο Χουλουσί Ακάρ  είπε ότι η Ελλάδα «δεν θα πρέπει να ξεχάσει το βαρύ τίμημα που πλήρωσε πριν από έναν αιώνα και να αποφύγει νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν σε απογοήτευση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA