Μενού
  • Α-
  • Α+

Έμεινε αρκετές δεκαετίες. Τόσες πολλές, ώστε να κουβαλά στις πλάτες του σοβιετική εισβολή, εμφύλιο πόλεμο, το πρώτο καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αλλά και την κατοχή των αμερικανικών και νατοϊκών στρατευμάτων. Πλέον, το κλίμα δεν τον σηκώνει. Η θλιβερή επιστροφή των τζιχαντιστών στην εξουσία εξώθησε τον τελευταίο Εβραίο της χώρας στην προσφυγιά. Διέφυγε με στόχο να καταφύγει στις ΗΠΑ ή στο Ισραήλ, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό-Αμερικανό επιχειρηματία που οργάνωσε τη διαφυγή του.

Ο Ζεμπουλόν Σιμέντοφ, γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του 1950 στη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν, όπου ζούσαν εδώ και 2.500 χρόνια δεκάδες χιλίαδες Εβραίοι, είχε πει στο Γαλλικό Πρακτορείο τον Απρίλιο ότι δεν θα παραμείνει στη χώρα του αν οι Ταλιμπάν ανακτήσουν την εξουσία. «Είμαι ο τελευταίος, ο μόνος Εβραίος στο Αφγανιστάν (...) Τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα για μένα εδώ. Έχω αποφασίσει να φύγω για το Ισραήλ αν επιστρέψουν οι Ταλιμπάν», είπε τότε.

Και αυτό συνέβη: σύμφωνα με τον Μότι Καχάνα, αφεντικό μιας εταιρείας ασφαλείας, ο Σιμέντοφ έφυγε από το Αφγανιστάν και βρίσκεται από την Τετάρτη σε μια «γειτονική χώρα», πριν μεταφερθεί ενδεχομένως στη Νέα Υόρκη.«Δεν ήθελε να φύγει», είπε ο Καχάνα στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η ζωή του Σιμέντοφ βρισκόταν σε κίνδυνο από το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους και ότι τελικά λογικεύτηκε. Συνολικά 29 άτομα απομακρύνθηκαν μαζί του, συμπεριλαμβανομένου του «καλύτερου του φίλου» και των παιδιών του, σύμφωνα με τον επιχειρηματία. Σύμφωνα με τον Καχάνα, ο τελευταίος Εβραίος από το Αφγανιστάν έχει οικογένεια στη Νέα Υόρκη και θα ήθελε να ενωθεί μαζί τους για την εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν επιτρέπουν σε αλλοδαπούς να φύγουν από τη χώρα

Ένα αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνουν 200 Αμερικανοί και άλλοι αλλοδαποί απογειώθηκε από την Καμπουλ, στην πρώτη επιβατική πτήση προς το εξωτερικό από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού, στα τέλη Αυγούστου.

Το αεροσκάφος έχει προορισμό την Ντόχα. Η πτήση αυτή είναι η πρώτη που οργανώνεται για την απομάκρυνση ξένων από το Αφγανιστάν μετά τη γιγαντιαία αερογέφυρα που στήθηκε από τους Αμερικανούς και επέτρεψε να φύγουν από τη χώρα περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι, μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA