Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τουρκία: «Νεκρή» κατά τους επιστήμονες η Θάλασσα του Μαρμαρά

Η θαλάσσια βλέννα είχε ολέθριες συνέπειες στο οικοσύστημα. Επιστήμονες σύμφωνα με το Euronews προειδοποιούν ότι το 60% της υποβρύχιας πανίδας έχει εξαφανιστεί. Ότι ουσιαστικά η Θάλασσα του Μαρμαρά είναι πλέον νεκρή. 

(Πηγή: Associated Press)
(Πηγή: Associated Press)

Την περασμένη άνοιξη οι εικόνες σόκαραν: Ένα παχύ στρώμα κάλυψε σαν χαλί την τουρκική Θάλασσα του Μαρμαρά. Η θαλάσσια βλέννα σημείωσε ευρεία εξάπλωση, φθάνοντας μέχρι και τις ακτές της Κωνσταντινούπολης, ενώ σε ορισμένα σημεία κατέστησε την αλιεία απλά αδύνατη. Η αιτία εντοπίστηκε γρήγορα. Επρόκειτο για ένα είδος άλγης που πολλαπλασιάστηκε εκθετικά και δημιούργησε το στρώμα της βλέννας. Από τότε η θάλασσα έχει τουλάχιστον επιφανειακά καθαρίσει. Όμως ο αντίκτυπός της παραμένει εδώ.

Η θαλάσσια βλέννα είχε ολέθριες συνέπειες στο οικοσύστημα. Επιστήμονες σύμφωνα με το Euronews προειδοποιούν ότι το 60% της υποβρύχιας πανίδας έχει εξαφανιστεί. Ότι ουσιαστικά η Θάλασσα του Μαρμαρά είναι πλέον νεκρή. Η βλέννα σταδιακά εναποτέθηκε στον βυθό, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη μυδιών και κοραλλιών και εμποδίζοντας την ικανότητά τους να φιλτράρουν το νερό. Μακροπρόθεσμα, το ζωοπλανκτόν, η βασική τροφή πολλών ψαριών, κινδυνεύει δε να εξαλειφθεί.

Υδροβιολόγοι εκτιμούν ότι η θαλάσσια βλέννα ενδέχεται να επανεμφανιστεί τον Οκτώβριο, εφ' όσον υπάρξουν οι κατάλληλες θερμοκρασίες. Προειδοποιούν δε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, το φαινόμενο μπορεί να επεκταθεί στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και στο Αιγαίο, πυροδοτώντας μια περιφερειακή οικολογική κρίση.

Και μπορεί η τουρκική κυβέρνηση αφαίρεσε μεγάλα κομμάτια της βλέννας, όμως οι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν. Ως μόνη λύση θεωρούν την άμεση παύση της απόρριψης στη θάλασσα των ανεπεξέργαστων λυμάτων.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Μαρμαράς #θάλασσα #Τουρκία #νεκρή