Μενού
  • Α-
  • Α+

Μάλιστα χθες αργά το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κι αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα δεν μπορεί να διαχειριστεί νέες προσφυγικές ροές και προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα ήθελε να ξαναζήσει τις καταστάσεις του 2015.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Επικαλέστηκε ακόμα και τον Ιησού για να στηρίξει τα έργα του

Μεταξύ μάλιστα των αιτημάτων που διατύπωσε ήταν η πλήρης εφαρμογή της προσφυγικής συμφωνίας, επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε., απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στις ΗΠΑ κυρώσεις και μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια ζητούν με επιστολή τους στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας του Αμερικανικού Κογκρέσου. Οι 19 βουλευτές που υπογράφουν τη διακομματική επιστολή, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μελλοντικά σχέδια της Άγκυρας στα κατεχόμενα. Στην επιστολή τους, τα μέλη του Κογκρέσου καλούν τον ΟΗΕ να αποτρέψει την επανεγκατάσταση των Βαρωσίων, να επιδιώξει την άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης.

Ο Ερντογάν πάντως, εμμένει στην επιθετική ρητορική με προκλητικές αναφορές για την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή καλεί σε εξέγερση και νέους εθνικούς αγώνες. «Η μάχη του Σαγγαρίου στέφτηκε με επιτυχία μετά από έναν χρόνο στις 30 Αυγούστου και έφτασε στον τελικό σκοπό της όταν ο εχθρός έπεσε στην θάλασσα στη Σμύρνη στις 9 Σεπτεμβρίου. Οι στόχοι μας για το 2023 στην πραγματικότητα, είναι η εξέγερση ενάντια σε παγκόσμια σενάρια, όπως ήταν και ο Εθνικός μας αγώνας», είπε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Η Αθήνα από την πλευρά της, επενδύει στη στρατιωτική διπλωματία, αυξάνοντας το αμυντικό της αποτύπωμα στον Αραβικό κόσμο. Χθες πραγματοποιήθηκε η τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας που θα μεταβεί στο Ριάντ για να εγκαταστήσει μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot. Αν και το σημείο όπου θα εγκατασταθούν οι ελληνικοί Patriot παραμένει απόρρητο, πηγές από το ελληνικό επιτελείο σημειώνουν πως θα προστατεύει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από εναέριες απειλές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA