Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων, από την ανατολική ακτή της, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη (15/9) το Μικτό Στρατιωτικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας, λίγες ημέρες μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός πυραύλου μακράς ακτίνας δράσης τύπου Κρουζ. Η Ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε επίσης, ότι εντοπίστηκε ένα ίχνος, που μπορεί να είναι βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Βόρεια Κορέα. Τόσο οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας, όσο και η Ακτοφυλακή της Ιαπωνίας δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εκτόξευση έγινε μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την επιτυχή δοκιμή ενός πυραύλου τύπου Κρουζ μακράς ακτίνας δράσης το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η Βόρεια Κορέα χαρακτήρισε τον πύραυλο αυτό, ως «ένα στρατηγικό όπλο μεγάλης σημασίας». Οι αναλυτές δήλωσαν ότι ο πύραυλος αυτός, μπορεί να είναι το πρώτο όπλο της χώρας, αυτού του τύπου με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής.

Η Πιονγκγιάνγκ εξελίσσει σταθερά το πρόγραμμα όπλων που διαθέτει μετά το αδιέξοδο στις συνομιλίες που είχαν στόχο την απενεργοποίηση του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος της, σε αντάλλαγμα για τη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε τέλμα από το 2019.

Η Ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι πύραυλος φαίνεται ότι έχει προσθαλασσωθεί εκτός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας. Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας είχε ανακοινώσει ότι δεν ανέμενε την προσθαλάσσωση του πυραύλου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας, σύμφωνα με αναφορές.

Οργισμένη αντίδραση από το Τόκιο

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα καταδίκασε την εκτόξευση του πυραύλου και τη χαρακτήρισε «εξοργιστική». Ο Σούγκα και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε-ιν συγκάλεσαν συνεδριάσεις των συμβουλίων τους εθνικής ασφαλείας για να συζητήσουν τις εκτοξεύσεις, σύμφωνα με τα γραφεία τους. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Κίνας διεξάγουν σήμερα συνομιλίες στη Σεούλ εν μέσω ανησυχιών για την πρόσφατη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και τη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον.

Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο, η δοκιμή θα είναι η πρώτη της Βόρειας Κορέας από φέτος το Μάρτιο και μια περαιτέρω παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ. Η εκτόξευση έγινε αφού η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως πραγματοποίησε με επιτυχία το περασμένο σαββατοκύριακο τη δοκιμή ενός νέου πυραύλου κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα στρατηγικό όπλο μεγάλης σημασίας». Αναλυτές λένε πως ο πύραυλος αυτός ενδέχεται να είναι το πρώτο τέτοιο όπλο της χώρας με δυνατότητα να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA