Διεθνή
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αϊτή: Υποπτος για τη δολοφονία του προέδρου της χώρας είναι ο πρωθυπουργός της

Ο πρωθυπουργός της Αϊτής κατηγορείται για τη δολοφονία του προέδρου και ο Εισαγγελέας απολύεται - Pολιτικό θρίλερ ενώ ο η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος και ένα εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται

Ζοβενέλ Μοΐζ (Πηγή: Getty)
Ζοβενέλ Μοΐζ (Πηγή: Getty)

Δίωξη κατά του πρωθυπουργού της Αϊτής Αριέλ Ανρί ως πιθανού ηθικού αυτουργού της δολοφονίας του προέδρου της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ, ζήτησε την Τρίτη ο επικεφαλής της εισαγγελίας του Πορτ-ο-Πρενς να ασκήσει ο δικαστής που ερευνά την πολύκροτη υπόθεση. Ο κ. Ανρί εμπλέκεται στην υπόθεση δολοφονίας λόγω των τηλεφωνικών επικοινωνιών που φέρεται ότι είχε με έναν από τους βασικούς υπόπτους.

Διαβάστε ακόμη: Αϊτή: Οι δολοφόνοι του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν επαγγελματίες μισθοφόροι - Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση

Ο Μπεντ-Φορ Κλοντ, ο Επίτροπος της Κυβέρνησης του Πορτ-ο-Πρενς (τίτλος αντίστοιχος του εισαγγελέα) ζήτησε επίσης να απαγορευτεί η έξοδος του κ. Ανρί από τη χώρα «λόγω της σοβαρότητας των γεγονότων». Ο πρόεδρος Μοΐζ δολοφονήθηκε τη νύχτα της 7ης Ιουλίου από ένοπλους κομάντο μέσα στο σπίτι του, στην πρωτεύουσα της Αϊτής. Στην επιστολή του που απευθύνεται στο Πρωτοδικείο του Πορτ-ο-Πρενς, ο Κλοντ διαβεβαιώνει ότι «υπάρχουν επαρκή στοιχεία» για να ζητήσει την παραπομπή του πρωθυπουργού.

Λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός με σχετική επιστολή απέλυσε τον Εισαγγελέα υποστηρίζοντας πως υπέπεσε σε «σοβαρό διοικητικό λάθος», χωρίς όμως να αναφέρει λεπτομέρειες. Παραμένει ωστόσο ασαφές εάν η απομάκρυνση του Εισαγγελέα μπορεί να προχωρήσει καθώς καθώς το σύνταγμα της Αϊτής του 1987 ορίζει ότι ο εισαγγελέας μπορεί να διοριστεί ή να απολυθεί μόνο από τον πρόεδρο, θέση που παραμένει κενή.

Σε άλλη επιστολή, με παραλήπτη τον διευθυντή της υπηρεσίας μετανάστευσης, ο εισαγγελέας αναφέρεται στην απόφασή του να απαγορευτεί στον κ. Ανρί η έξοδος από τη χώρα. Από την περασμένη Παρασκευή, ο Μπεντ-Φορ Κλοντ είχε ζητήσει από τον επικεφαλής της κυβέρνησης να παρουσιαστεί σήμερα στην εισαγγελία, αναφέροντας ότι ο κ. Ανρί, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί ο πρόεδρος Μοΐζ, συνομίλησε τηλεφωνικά πολλές φορές με ένα από τα πρόσωπα που καταζητούνται στο πλαίσιο της έρευνας. Το πρόσωπο αυτό, ο Ζοζέφ Φελίξ Μπαντιό, πρώην στέλεχος της μονάδας καταπολέμησης της διαφθοράς, βρισκόταν στη συνοικία όπου βρίσκεται η ιδιωτική κατοικία του Ζοβενέλ Μοΐζ όταν μίλησε στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό, στις 4.03 και στις 4.20 τη νύχτα της δολοφονίας.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα χαρακτηρίζοντάς το «αντιπερισπασμό» με στόχο «να σπείρει τη σύγχυση και να εμποδίσει τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της». Διαβεβαίωσε ότι «θα βρεθούν, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν» οι «πραγματικοί ένοχοι», οι ηθικοί αυτουργοί και εκείνοι που διέταξαν τη δολοφονία. Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν συλληφθεί ήδη 48 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι 18 Κολομβιανοί και δύο Αμερικανοί αϊτινής καταγωγής.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Αϊτή #Δολοφονία #πρόεδρος #πρωθυπουργός